Siemens преговаря за обединяване на жп бизнеса си с Bombardier

Германският индустриален конгломерат Siemens води преговори за обединяването на железопътното си звено с влаковия бизнес на базираната в Канада Bombardier, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на запознати с темата източници. Преговорите между двата най-големи производителя на влакове в света са на ранен етап и съвсем не е гарантирано, че ще се стигне до сделка, уточняват източниците. Според двама от тях Bombardier преговаря и с други потенциални партньори.
 
Бъдещи планове
 
Същевременно канадската компания подготвя и пускането на миноритарен дял от транспортното си подразделение, което е базирано в Берлин, на фондовата борса във Франкфурт през есента, като целта е да укрепи баланса си.
 
"Няма много подробности около плановете на Bombardier за листването на миноритарен дял от железопътния им бизнес в Германия по-късно през годината, но налице са два фактора. Единият са средствата в брой, а другият – консолидацията, доколкото създаването на мощен китайски играч чрез сливането на CSR Corp. и China CNR прави средата по-предизвикателна и увеличава важността на мащабите", коментираха наскоро анализаторите от J.P. Morgan, припомня WSJ. По оценки на анализатори влаковото подразделение на Bombardier е на стойност 5.1 млрд. долара.
 
Подразделението за влакове на Siemens е около една трета по-малко от това на канадското дружество на база приходи. През миналата година постъпленията от транспортния бизнес на Bombardier бяха 9.6 млрд. долара, докато звеното за мобилност на германската компания, което включва и жп бизнеса й, отчете приходи от 7.2 млрд. евро (8 млрд. долара) за същия период, припомня изданието. Железопътният бизнес съставлява около 85% от звеното за мобилност, изчислява анализатор от J.P. Morgan.
 
Базираната в Мюнхен Siemens обяви в четвъртък лек спад на печалбата за третото тримесечие на финансовата 2015 г. Нетната печалба достигна 1.36 млрд. евро в сравнение с 1.37 млрд. евро година по-рано. Резултатът се оказа над прогнозите на анкетираните от The Wall Street Journal анализатори, които очакваха нетна печалба в размер на 1.03 млрд. евро. Приходите на дружеството нараснаха с 8% – до 18.84 млрд. евро, в резултат на силния растеж в здравното и строителното звено на Siemens. Броят на новите поръчки на компанията се увеличи с 4%, подпомогнат от дългосрочните поръчки на влакове на стойност 1.6 млрд. евро.
 
През май главният изпълнителен директор на Bombardier Ален Белмар обяви, че обмисля или съвместно предприятие, или частична продажба на железопътното подразделение в допълнение към продажбата на миноритарен дял, но отрече спекулациите, че целият железопътен бизнес е за продажба, припомня WSJ. Според друг от източниците на изданието Siemens би могла да обедини влаковите си дейности с тези на Bombardier след частичното листване на борсата.
 
Консолидация в сектора
 
Евентуалното партньорство идва след тежко второ тримесечие за германското дружество, което пострада от спадането на цените на петрола и от икономическото забавяне в Китай. Преговорите между двете компании се случват и на фона на консолидация в железопътния сектор в глобален мащаб. През юни двата държавни китайски производителя на влакове CSR и China CNR, които са най-големите производители на локомотиви в света, се сляха. Общата им пазарна капитализация преди обединението беше около 127 млрд. долара по данни на S&P Capital IQ. По-рано тази година двете дружества обмисляха оферта за железопътните активи на Bombardier в опит за разширяване на глобалното си присъствие, съобщават запознати с темата източници пред WSJ. В края на юни от обединената компания CRRC обаче обявиха, че нямат планове за купуването на влаковия бизнес на канадската компания.
 
Азия е най-големият производител на влакове в света, като продажбите на подвижен състав са на средна стойност 28.4 млрд. евро през последните три години в сравнение с 21.9 млрд. евро продажби в Европа и 16.8 млрд. евро в Северна Америка, изчисляват от консултантската компания SCI Verkehr. Прогнозата на SCI е, че следващите години азиатският и западноевропейският влаков пазар ще отбележат най-голям ръст, пише още WSJ.
Източник: Капитал
ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]