Симеон Ананиев, АБЖП, Христо Христов, КРИБ, Бизнес старт

 

Проектът за свързване на пристанищата Бургас и Александруполис със скоростна ж.п. линия е по-скоро политически, отколкото реален икономически. С него България иска да подскаже, че е отворена за всякакви проекти. Това каза Симеон Ананиев от Асоциацията на българските жп превозвачи (АБЖП) в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Според него ЕС категорично няма да финансира такъв проект и той ще остане едно желание на страната да се включи в бъдещото разпределение на газовите и транспортните коридори.

"Не съм сигурен дали е възможно чисто финансово да има такъв проект", обяви Христо Христов, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и изпълнителен директор на компанията за международен транспорт и спедиция "Дискордиа". "Трябва да се вземе предвид, че предложението е на Гърция и тя почти унищожи един реален товаропоток, който имаше от Солун до София с множество стачки на Солунското пристанище и на българо-гръцката граница и с дългото неприватизиране на пристанището."

"4% е спадът на товарните превози в България за шестмесечието", обяви Симеон Ананиев. Той изрази оптимизъм за развитието на България като транспортен хъб и заяви, че страната трябва да се възползва от сегашните геополитически събития, които под една или друга форма са благоприятни за нея.

Противоположно на него Христов подчерта, че не е толкова голям оптимист за близкото бъдеще. "България има изключителния късмет да се намира на много важен транспортен коридор с огромен товаропоток, но не оценява този солиден актив, а напротив, в последните 10-15 години буквално го обезсмисли", каза той.

Източник: http://www.bloombergtv.bg, 10.08.2016г.