Синята зона ще работи вечер и след 20:00 часа?

Синя зона знак в софия
БГНЕС

Синята зона в София може да продължи работното си време, заяви заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов в интервю за “Дневник”. Той обясни, че вечерните часове привличат граждани в центъра за културни и социални събития, като театри и ресторанти, което води до паркиране до късно вечерта. В момента, зоната за платено паркиране функционира от 8:30 до 20:00 часа в делничните дни и събота, което Павлов счита за неефективно.

Жителите на централната градска част имат възможност да закупят винетен стикер за паркиране за 15 лева месечно или 150 лева годишно. За втори автомобил, стикерът струва двойно. Въпреки това, стикерът не гарантира наличието на свободно паркомясто.

Удължаването на работното време на синята зона е предложение, което цели решаване на проблема с липсата на паркоместа по булевард “Патриарх Евтимий”, където новата организация на движението включва велоалеи и бус лента, разработени от екипа на предишния кмет Йорданка Фандъкова. Тази подредба предизвика протести от местните жители, които се опасяват, че това ще намали значително броя на паркоместата.

Проектът, представен от Фандъкова през май 2020 година, цели подобряване на условията за пешеходци и велосипедисти, като същевременно предоставя предимства на градския транспорт. Противници на промените в движението, като Прошко Прошков от ГЕРБ и Иван Таков от БСП, търсят начини за спиране на проекта.

Всеки опит за промяна в таксите и работното време на синята зона изисква одобрение от Столичния общински съвет, което е малко вероятно да се случи преди предстоящите избори, посочва Павлов.