Синя зона цял ден и в събота, 2,5 млн. лева – за да разширят зелената

зелена зона София

Синя зона и в събота до 18 часа, зелена от 8,30 до 19,30 ч. и разширяването й в районите Средец и Лозенец предвижда нова наредба на Столична община, която бе одобрена от транспортната комисия в СОС.

За “Средец” искането е да се паркира платено и в участъка между булевардите “Цариградско шосе”, “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Михай Еминеску и улиците “Мизия” и “Хан Омуртаг”. Район “Лозенец” пък предлага разширение на платената зона в квадрата между булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Драган Цанков”, “Джеймс Баучер” и “Черни Връх”.

Промените ще влязат в сила от 1 октомври, новите паркоместа ще са 4854, а включването им в зоните ще струва 2 538 077 лева еднократно. Парите са за 200 броя “скоби”, 12 коли за екипите, които да поставят скоби, колчета, маркировка на терени за паркиране. Годишните приходи са 4 630 937 лв., разходите 1 071 186 лева, а печалбата 3 559 751 лева.

Зам.-председателят на транспортната комисия Калоян Паргов от БСП призова общинарите да не мислят само за приходи и пари, а и за влагането им в паркинги и поддържане на улиците, както и за цялостна стратегия за развитие на градския транспорт.

С него се съгласи Прошко Прошков от РБ, който предложи да се мисли и за въвеждане на платено паркиране и в неделя.

 

offnews.bg