март 23, 2023

Системата за тол таксите да е изцяло българска, иска Павлова

До 20 дни се очаква получаването на офертите по възобновената процедура за изграждане на системата за тол таксите.

Това означава, че ако няма обжалвания, до края на годината се очаква да стартира първата фаза – да бъде разработен и внедрен софтуерът – чийто срок е до 12 месеца. Приходите от системата се очакват още в деня, в който тя заработи.

Така ще може да се заплаща направената от избрания изпълнител инвестиция, която няма да е за сметка на бюджета, а на 100% ще бъде за сметка на бъдещия изпълнител, коментира министър Лиляна Павлова.

От думите а стана ясно, че държавата ще има всички права върху системата и няма да се налага обвързване с определена фирма.

Чрез тол системата тежкотоварните превозни средства ще заплащат такса чрез бордово устройство или пътна карта, като плащането ще бъде различно за различните видове пътища и в зависимост от тонажа на превозните средства. Леките автомобили ще продължат да използват винетка, която ще бъде електронна. Камери и GPS-базирана система ще следят по номера на колата дали е заплатена електронна винетка.

„Процедурата за тол-системата е на много важен етап”, подчерта Павлова.

Министърът открои, че желанието е тол системата да е сателитно базирана, абсолютно отворена и да е изградена за България, като лицензът и правата да са на българското правителство, както и на пътната агенция.
Целта е  да не може никой по никакъв начин да ни продаде нечия готова система, а ние да трябва да плащаме лиценз отново.

„Тази система касае националната сигурност, тя не касае само плащането и използването на пътищата в България“, подчерта тя.

Тя обяви, че поредната жалба срещу процедурата е била от фирма фантом. Тази жалба е имала за цел единствено да блокира процедурата.

„Нашият анализ показва, че жалбите са в две посоки – нежеланието на лицата, които стоят зад тези фирми фантоми, да има въведена тол система, защото тя ще доведе до по-справедливо, но и до по-скъпо заплащане от транзитни превозвачи и т.н. Втората категория са вероятно самите интереси на фирми, които кандидатстват и се опитват да наложат някакви определени технологии”, обясни Павлова.

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]

Сподели