Сивият сектор при превозите расте, твърди експерт

 

Евентуалното поскъпване на винетките няма да затрудни автобусните превозвачи, според Георги Атанасов

Поскъпването на годишните винетки няма за затрудни автобусните превозвачи, по-сериозен е проблемът със сивия сектор. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Той уточни, че винетките за автобусите струват 600 лева, а евентуалното увеличение на цената им ще оскъпи винетките между 100 или 200 лева. Според него превозвачите биха предпочели да платят тези пари, но да карат по хубави пътища.

Сивият сектор при превозите расте – основно проблемът е с нелицензираните превозвачи с миниванове, посочи той.  Атанасов допълни, че заради сивите превози бюджетът губи между 60 и 80 млн. лева годишно.

Бившият министър на транспорта Данаил Папазов смята, че винетките трябва да поскъпнат, за да има средства за ремонт на пътищата. Това, по думите му обаче, трябва да става по-плавно. В момента медиите коментират, че годишната винетка за лек автомобил ще стане от 67 на 145 лв.

Той настоява това да става и по-прозрачно, което зависи от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Ако средствата влизат в общия бюджет и след това ги преразпределяме, ще има доста голямо изкривяване“, допълни той.

„Абсолютно сигурно е, че всички средства от винетките не се разходват само за ремонт на пътища“, заяви Папазов.

Ако се въведе ТОЛ системата, поскъпването ще е по-осезаемо за превозвачите, обясни Георги Атанасов. Папазов смята, че системата е по-справедлива, тъй като плаща само този, който ползва магистралите.

Източник:http://www.investor.bg, 05.11.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]