Без Бойко и ЕС Сърбия откри магистралата до България преди нас

Десетилетната приказка за магистрала между София и Белград вече е реалност, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. За съжаление от българска страна и въпреки плановете за европейско финансиране за магистрала “Калотина” и твърденията, че строителството ѝ трябва да приключи за две години, като тя бъде пусната в експлоатация до края на 2016 година, или най-късно през пролетта на 2017 година, към пролетта на 2017 г., дори не е започнато строителството й.

За модернизация на тесния участък между Калотина и Драгоман едва преди 3 дни беше обявена обществена поръчка. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви две обществени поръчки за строителството на магистралата София – Калотина на обща стойност 258,7 млн. лева. Едната процедура е за модернизацията на участъка след ГКПП Калотина до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км. Вторият търг, обявен от пътната агенция, е за изготвянето на технически проект и строителство за отсечката между Драгоман и Сливница Участъкът от пътя е с дължина почти 17 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет. Там също ще бъде направено разширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 16 ноември т. г.

Необходим коментар: Дори след американските бомби и след продължителната гражданска война, сърбите възстановиха всички разрушени мостове, пътища и сгради, произвеждат коли. Сега си направиха магистралата от Ниш до Калотина, правят и други в Южна Сърбия. Без да са членове на ЕС. Ние, дето имаме велик ръководител международник, който щял да вкарва Западните Балкани в Европа – кретаме на опашката. Сега вече са обявени обществените поръчки за отсечките между Калотина и Драгоман и между Драгоман и Сливница. Поръчки за милиони. Не е трудно да се познае и прогнозира, кой ще ги спечели и ще се облажи – Детето Чудо.


Президентът на Сърбия Александър Вучич откри отсечка от автомагистралата, свързваща Пирот и Димитровград, до българската граница, дълга 30,5 километра и отправи посланието, че няма да се спре, докато не изпълни ясния план и изключителната цел – 1200 километра автомагистрали в Сърбия, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вучич заяви, че е изключително доволен от направеното. “Усмивката ми днес е дълга 30,5 километра”, каза той.

Президентът допълни, че очаква скоро и договор за автомагистралата Ниш – Плочник, част от трасето Ниш – Прищина, с която Сърбия ще се свърже както със сърбите в Косово, така и с албанците в Албания, а Ниш по думите му ще стане кръстопът на всички пътища.

Президентът подчерта, че резултатите на политиците се измерват между другото и с километрите построени автомагистрали, железопътни линии и със стандарта на живот и изрази увереност, че след някоя година гражданите ще дадат оценка на работата на управляващите.

Той напомни, че от десетилетия се говори за магистрала, която ще свърже София с Белград и Истанбул и тази приказка сега е реалност.

С магистралата се създава “кръвоносна система”, която ще храни всяка част от страната и която свързва частите на Сърбия така, че никой вече няма са е изолиран от света, каза той.

“Даваме на страната това, което й е най-необходимо за напредък и развитие. Всичко, което хората тук създават, от килими и автомобилни гуми, сега е с 30 километра по-близо до останалите части на Сърбия и Европа”, подчерта Вучич.

“Това е платено от Сърбия, от нейните граждани. Можем да получим изгодни кредити, но това платихме ние и всеки гражданин трябва да бъде горд”, каза още той.

Вучич посочи отличното качество на откритата магистрала и на нейната инфраструктура и каза, че “всеки, който пътува по нея, ще има усещането, че пътува по европейски автомагистрали, а тунелите по нея са по-хубави от швейцарските”.

Изт:  Dir.bg
Изт: Frognews.bg
Снимка: Tanjug