Скоростта по магистралите пада, при млад шофьор сяда придружител

По-строги наказания за превишена скорост и пияните и дрогираните на пътя готви МВР. Това стана ясно след форум по пътна безопасност между изпълнителната, законодателната, съдебната власт и неправителствени организации в Министерския съвет.

“Това, което става по пътищата, е проекция на това, която се случва в българското общество – липса на толерантност, на внимание, на грижа за здравето и живота на другия. Когато обаче това се случва по пътищата с МПС от няколко тона – резултатите са такива – трупове, осакатени хора и тежки съдби”, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Затова МВР предлага съществени промени в Закона за движение по пътищата. Така младите шофьори няма да могат да управляват мощни автомобили без придружител и в тъмната част на денонощието. Допустимата стойност на алкохол в кръвта се предвижда да бъде 0,2 вместо сегашните 0,5 промила. Наказания ще има и за отказ от тестване на пътя.

“Увеличаване на размера на отнеманите точки за определени видове нарушения, както и въвеждане на нови правила от ЗДП при нарушаването на които ще се отнемат точки – имат за цел оказване въздействие върху поведението на водачите в насока намаляване на нарушенията от тях”, уточни заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.

Максималната скорост по пътищата ще бъде намалена. Като за магистралите от сегашните 140 ще падне на 130 км/ч.

“2 100 човешки живота могат да бъдат съхранени, ако средната скорост се намали само с 1 километър в час”, убеден е Станев.

Организации и експерти приветстваха разговора между институциите и набелязаха още конкретни проблеми в сектора.

“Рецидивистите на пътя, тяхното изваждане от движението и наистина най-после понасяне на отговорност”, призова адвокат Петър Славов от Висшия адвокатски съвет.

“Шофьорът не е единственият виновник на пътя – състоянието на пътната мрежа е отвратително, организацията на движението е под всякаква критика, но ние ще налагаме санкции на шофьора – защо?”, попита Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

“Предложените мерки от МВР и действията до този момент не дават и няма да дадат резултат, не защото са лоши или неправилни, а защото разбирането ни кое и как ще даде резултат е сгрешено”, категоричен е Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

“Без този комплекс от действия да бъде извършен, ние не можем да постигнем съществени резултати, а без съществени резултати, ще ставаме тъжни наблюдатели на статистиката, която за съжаление не е добра”, добави Иван Демерджиев.

А след оплаквания на браншовите организации, новоназначеният заместник-министър на регионалното развитие се ангажира още днес да изпрати екип на Пътната агенция в района на магистрала “Хемус” и “Витиня”, за където има най-много оплаквания от лошата инфраструктура.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…