След 1-2 месеца стартира първият проект за градски колелета в София

След 1-2 месеца ще започне първият проект за градски колелета в София за 460 велосипеда и 33 велоседянки. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус".

Тя обясни, че е обявена процедура за търсене на инвеститор, който срещу реклама да предостави градски колела и съответно паркинги за тях в широкия център на града. „Това е първият етап. Ще видим как ще заработи и дали ще се хареса", допълни още Фандъкова.

Фандъкова и кметът на словенската столица Любляна Зоран Янкович посетиха църквата „Света София". С тях бяха също българският посланик в Словения Иван Сираков и зам.-кметът по направление „Култура" Тодор Чобанов.

Посещението на Якович е свързано с усилията на София да кандидатства за титлата „Зелена столица на Европа", която се присъжда от Европейската комисия. Именно Любляна е носител на признанието за 2016 г.

„Преди няколко месеца, когато се обявяваше Любляна за „Зелена столица на Европа" за 2016 година аз бях в града. Тя е изпълнила наистина много сериозни обекти, за да може да защити това звание. Любляна е преобразена – един много красив, стар и зелен град. Искам да поздравя кмета Якович за това. Той е кмет от 10 години. За нас партньорството ни е важно, за да можем да получим добри практики и опит от Любляна, защото ние също започваме подготовка да кандидатстваме за „зелен град" за Европа", заяви Фандъкова.

Тя уточни, че българската столица ще може да кандидатства едва след години, когато успее да покрие критериите. „В последните години работим много усилено, за да можем да покрием тези критерии – с инвестициите в транспорта, в управлението за отпадъците, в зелената система на града, енергийната ефективност на сградите. Всички тези проекти са част от нашето желание да кандидатстваме", посочи Фандъкова.

По думите й, двете столици ще работят заедно и по проекти, които биха промотирали възможностите на София и Любляна за туризъм. Тя допълни, че освен подземния археологически музей на базиликата „Света София", двамата с Якович ще посетят и един от парковете, в които Столична община инвестира средства миналата година – Северния.

„Разказваме му какво правим, за да добие впечатление и вече се договорихме, че екипът на Любляна, който е работил за „зелена столица" ще ни помогне максимално", отбеляза Фандъкова. По думите й, в момента се подготвя екипът, който ще се заеме с подготовката на документацията за кандидатстване на София за титлата „Зелена столица".

„Правим предпроектно проучване и анализ на възможностите, както и подготовка на апликационната форма за кандидатстване", уточни столичният кмет. „Това, което предстои след 1-2 месеца е първият проект за градски колела в София. В Любляна има градски колела и велоалеи, така че това е много важен проект за нас", съобщи Фандъкова.

Източник : www.cross.bg