След 20 години Йордан Мирчев отново поема БДЖ

Йордан Мирчев
Йордан Мирчев

След близо 20 години проф. Йордан Мирчев поема отново ръководството на БДЖ. В официално съобщение от транспортното министерство се казва, че с протокол на министерството се променя съставът на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. До провеждане на конкурс, за нови членове са избрани Любомир Сяров, Петко Петков и Йордан Мирчев.

Освободените от длъжност членове на Съвета са Маргарита Петрова-Кариди, Георги Друмев и Светломир Николов. Мотивите са свързани с лошо мениджърско управление, организационни пропуски и забавен контрол по изпълнение на ремонтните програми.

Промените се налагат след извършен анализ на състоянието на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дружествата „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД.

Йордан Мирчев бе директор на БДЖ в началото на 90-те години на миналия век. По негово време бе извършено разделянето на превозвача от железопътната инфраструктура. Междувременно Мирчев премина през депутатската банка, като беше и председател на Комисията по транспорт и съобщения. Последно той бе председател на неправителствената отганизация “Движение за европейско развитие на бъллгарските железници”.

Любомир Сяров също е познато лице в железопътния транспорт. Той член на ръководството на клъстер “Зелен товарен транспорт” и е един от специалистите по интермодален транспорт. Очаква се той да поеме управлението на “БДЖ – Товарни превози”.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…