След 4 години метрото ще вози и перничани, правят жп гара

 

През 2016 г. ще започне строителството на още един участък от третата линия на метрото, който трябва да свърже кварталите “Красно село” и “Овча купел”. Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила да се подготви тръжната документация и процедурите за избор на изпълнител за четирите нови станции.

“До края на тази година ще започне строителството на централния участък на третата линия – 7 станции от театър “Зад канала” до “Красно село”. Възложих на “Метрополитен” ЕАД да започне подготовка и за следващия участък от трасето до “Овча купел”, защото този квартал има нужда от по-добро транспортно обслужване. Смятам, че с общинско и държавно съфинансиране и евентуално средства от оперативните програми ще осигурим нужната сума, така че след 4 г. да има метро от театър “Зад канала” до “Овча купел”, съобщи във вторник Фандъкова.

По предварителни сметки изграждането на четирите станции – при бул. “Президент Линкълн”, бул. “Монтевидео”, “Овча купел 2” и до околовръстния път при жп линията София – Перник, ще струва около 80 млн. евро. “Тръжните процедури ще бъдат обявени през октомври, за да може напролет да има избрани изпълнители и след това да започне строителството. Две от станциите са открити, а другите две – подземни. На последната станция ще се направи малка жп гара, за да може пътниците, които пътуват с влака за Перник, да ползват и метрото. Станцията ще има изход и откъм кв. “Горна баня”, за да може да обслужва и част от този район”, каза шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев.

През септември пък ще бъдат подписани договорите с изпълнителите на централния участък от третия лъч. Самото строителство ще стартира през ноември или декември.

Източник: http://www.24chasa.bg, 11.08.2015г.

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]