СМП с писмо до премиера във връзка с визитата на Еманюел Макрон

Съюзът на международните превозвачи е изпратил писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов във връзка с посещението на френския президент Еманюел Макрон в България. Обръщението е подписано от председателя на управителния съвет на браншовата организация Ангел Траков.

По време на визитата на френския президент Емануел Макрон в Република България на 25 август, наред с перспективите
за развитие на двустранните отношения между България и Франция, ще бъдат засегнати и въпросите за командированите във Франция работници.

В писмото се посочва, че въведените както от Франция, така и от редица други от т.нар “големи” държави от ЕС минимални ставки на трудово възнаграждение за командированите работници, всъщност представляват механизъм, с които се упражнява нелоялна конкуренция с транспортните фирми от държавите от Централна и Източна Европа и категорично противоречат на правото на ЕС. Писмото настоява на двустранната среща да бъде отчетена спецификата на транспортния сектор и в крайна сметка предлаганата Директива за командироване на работници да не се прилага спрямо превозвачите.

Писмото е адресирано и до министъра на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева, до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Целия текст на писмото може да видите тук.

Източник: https://www.logistika.bg