Софийското метро ще закупи нови влакове

Софийското метро ще закупи нови влакове, пригодени за велосипеди и инвалидни колички

Метрополитен

През 2026 г. в столичното метро ще влязат в експлоатация осем нови четиривагонни влака, произведени от чешкия конгломерат “Шкода”. Влаковете ще обслужват линии 1 (Люлин-Младост), 2 (Надежда-Лозенец) и 4 (Обеля-Летище София), според информацията, публикувана на официалния сайт на столичния метрополитен.

Основната цел на новите метровлакове е да намалят натовареността между станциите “Сливница”, “Обеля” и централната част на града. Очаква се с пускането на тези влакове интервалът на чакане да бъде съкратен, а пътникопотокът във вагоните да се разреди.

Договорът за доставка на новите влакове ще бъде подписан на 13 юли тази година.

Новите метровлакове са с дължина 80 метра, което им позволява да оперират както в тунели, така и в открити участъци. Те ще бъдат оборудвани със система за автоматична сигнализация, осигуряваща безопасността по време на движение.

Допълнително, влаковете ще разполагат с климатична инсталация и система за видеонаблюдение. В тях ще има специално обособени места за велосипеди и инвалидни колички.

Максималната скорост, която новите влакове ще развиват, е 90 километра в час.

Стойността на новите метровлакове е 68,5 милиона евро, като финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” и Столична община.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…