София – Бургас за 4 часа с нов, чист влак, с интернет

До 4 години направлението София – Бургас ще се взима за около 4 часа с нов, чист влак, интернет, ресторант, тоалетни и т.н. Това гарантира транспортният министър Московски в ефира на радио К 2.

Стана ясно, че е готов план за оздравяване и модернизация на железницата, като стратегията за реформа на БДЖ е 7-годишна и цели да се гарантира устойчивост и сигурност на система и работещите в нея.

За да се създаде устойчивост в железницата, по думите на Московски, трябва да работят съвместно трите структури – Национална компания железопътна инфраструктура, операторът БДЖ и регулаторът Железопътна администрация.

Министър Московски заяви още, че стабилизационната програма за БДЖ е разработена в три варианта: реалистичен, оптимистичен и екзистенц минимум и че парламентът ще избере най-удачния вариант за реформа в системата, предложен от министерството.

До края на тази година трябва да бъде приключено направлението от Бургас през Пловдив до Септември – Турска граница – Свиленград – Пловдив – Септември. Също и че до края на годината ще бъдат пуснати търговете от Септември към София и Сръбска граница, посочи още министърът.

Във връзка със злоупотребите и кражбите на гориво Московски информира, че всички GPS-и са възстановен и работят, а видеонаблюдението продължава в 15 центъра, като остават още места, където трябва да се сложи и това се изпълнява в момента.

„Почти над милион ще успеем да икономисаме от тези взети мерки на годишна база", заяви министърът на транспорта.

Липсата на мотивация на работещите в БДЖ се дължи на липсата на устойчивост и сигурност в системата, а заплатите в сектора не са чак толкова ниски, колкото хората си мислят, че са, коментира още Московски.

 Източник: www.news.bg

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]