София – Бургас за 4 часа с нов, чист влак, с интернет

До 4 години направлението София – Бургас ще се взима за около 4 часа с нов, чист влак, интернет, ресторант, тоалетни и т.н. Това гарантира транспортният министър Московски в ефира на радио К 2.

Стана ясно, че е готов план за оздравяване и модернизация на железницата, като стратегията за реформа на БДЖ е 7-годишна и цели да се гарантира устойчивост и сигурност на система и работещите в нея.

За да се създаде устойчивост в железницата, по думите на Московски, трябва да работят съвместно трите структури – Национална компания железопътна инфраструктура, операторът БДЖ и регулаторът Железопътна администрация.

Министър Московски заяви още, че стабилизационната програма за БДЖ е разработена в три варианта: реалистичен, оптимистичен и екзистенц минимум и че парламентът ще избере най-удачния вариант за реформа в системата, предложен от министерството.

До края на тази година трябва да бъде приключено направлението от Бургас през Пловдив до Септември – Турска граница – Свиленград – Пловдив – Септември. Също и че до края на годината ще бъдат пуснати търговете от Септември към София и Сръбска граница, посочи още министърът.

Във връзка със злоупотребите и кражбите на гориво Московски информира, че всички GPS-и са възстановен и работят, а видеонаблюдението продължава в 15 центъра, като остават още места, където трябва да се сложи и това се изпълнява в момента.

„Почти над милион ще успеем да икономисаме от тези взети мерки на годишна база", заяви министърът на транспорта.

Липсата на мотивация на работещите в БДЖ се дължи на липсата на устойчивост и сигурност в системата, а заплатите в сектора не са чак толкова ниски, колкото хората си мислят, че са, коментира още Московски.

 Източник: www.news.bg

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]