София купува 20-годишни трамваи от Прага за близо 766 хил. лв.

 

 Столичната община ще купи 20 използвани трамвая от Прага на 20-годишна възраст. Вносител на предложението е общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, а решението предстои да вземе Столичният общински съвет в четвъртък.

Трамваите са произведени между 1995 и 1997 г. Те са модел T6A5 и са в движение от 1998 г.

Общата стойност на превозните средства е 765 660 лева. Така един трамвай излиза 38 283 лв.

Транспортирането и застраховката на возилата ще струва още по 10 783 лева на трамвай.

Мотрисите са в отлично състояние, което означава, че поне 4-5 години няма да е необходим основен ремонт, е посочено в доклада.

Причината общината да купи трамваите е, че в следващите няколко години не се предвижда покупката на още нови превозни средства.

София се сдоби с 20 нови трамвая на полската компания "Pesa" през миналата година. Те струваха 33.7 млн. евро без ДДС, или един трамвай излезе 1.66 млн. евро. Средствата обаче не бяха извадени от общинския бюджет, а платени с европари по оперативна програма "Околна среда". Закупуването на екологичен транспорт беше една от мерките, с които бяха спасени от загуба европейски средства в края на 2012 г.

Новите полски трамваи са със всички екстри. През зимата има парно, а лятото се включва климатик. Трамваите са нископодови, за да са удобни за възрастните, хората с увреждания и майките с колички. Освен че има система за съобщаване на спирките, електронно се отбелязва и до коя спирка е стигнал. Чрез видеонаблюдение ватманът има и контрол за случващото се в трамвая.

Старите чешки трамваи не са по-лоши от новите полски, твърдят от неправителствената организация "Спаси София". За да подкрепят твърдението си и заради оформилата се дискусия в транспортната комисия на общинския съвет "Спаси София" публикува видео във фейсбук страницата си на трамваите от същия модел в Прага.

Източник: http://m.mediapool.bg, 01.12.2015г.

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]