София наложи 850 лв. годишен данък на всяко такси

 

850 лева годишен данък за всяко такси ще плащат превозвачите в София. Промяната в Наредбата за местните данъци и такси в столицата аргументира Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия, която е и вносител на доклада за промяната на налога.

„Ние имаме срок, който трябва да спазим. Този срок е краят на септември, придържайки се към него, ние се готвим за промяната”, заяви Йорданова.
Тя обясни, че 850 лв. е последната сума, около която са се обединили с представители на бранша.

Като вносители на промяната те аргументират сумата с размера на плащания патентен данък от 2007 г. – 630 лв. и размера на инфлацията от 2007 г. досега – приблизително 30%. Така сумата на ден за една кола е 2,40 лв., а при условие, че един автомобил се ползва от двама водачи, сумата, която ще дължат е 1,20 лв. изчисляват общинарите.

Съвносители на доклада са общинарите Ваня Тагарева от ГЕРБ, Прошко Прошков – РБ и Симеон Славчев – Група 5.

Йорданова обясни, че разговори и консултации с бранша са водени няколко месеца и голяма част са подкрепили промяната. Йорданова изтъкна, че таксиметровите превозвачи смятат, че по този начин бизнесът ще се изсветли.

Тя увери, че въвеждането на годишния данък няма в никакъв случай да се отрази на цените за гражданите. По думите й това е една промяна в подкрепа за общините, тъй като приходите от данъка ще остават изцяло в бюджета на местните власти.

„Този данък ще се използва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура, тротоарите, разбира се всичко, което е свързано с пътната инфраструктура. Това е един данък, който се дава на софиянци, за да бъде харчен за софиянци и да бъде в услуга на хората, които ползват тази инфраструктура”, категорична бе Йорданова.

Източник: https://news.bg, 16.09.2016г.

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]