София с план за интегриран градски транспорт до месеци

До няколко месеца София ще разполага с устойчив план за интегриран градски транспорт. В момента се сформира специална работна група с участието на експерти в сферата на транспорта, която ще работи по плана. Това съобщи общинският съветник Симеон Славчев от т. нар. „Политическа група Пет“, която обединява общинските съветници на политическа партия Зелените, Движение 21 и Глас Народен.

Днес членовете на групата дадоха пресконференция, на която направиха своеобразен отчет за първите си 100 дни като част от Общинския съвет на София. 

Славчев обясни, че планът на интегриран градски транспорт би трябвало да е готов и да бъде внесе за разглеждане от Общинския съвет на столицата около средата на годината. Той ще включва и довеждащ транспорт до основни метростанции в кварталите, идея за което има от години, но на практика така и не бе реализирана изцяло.

Славчев посочи, че се подготвя и доклад, с който да се позволи разрешителното за дейност на таксиметровите превозвачи в София да се издава за период от три години. В момента срокът е от една година. Идеята се разглежда от председателя на СО Елен Герджиков и зам. -кмета по транспорта Любомир Христов.

Същата група е внесла и предложение във всички столични райони да бъдат изградени достъпни площадки за масов спорт. Светослав Витков обясни, че парите за спорт, заложени в бюджета на Столична община, не са достатъчни и ще стигнат за изграждането на шест площадки, а за останалите ще се търсят спонсори.

Групата общински съветници подчерта, че е подкрепила идеята за общинските велосипеди, които да се отдават под наем, от която схема общината ще печели чрез рекламни площи. Те са поставили обаче едно условие – да продължат да се изграждат велоалеите в София.

Около средата на годината се очаква да бъдат обновени и сайтовете на Общинския съвет и общината, така че да има по-голяма прозрачност на документооборота и решенията.

Съвсем скоро ще се реши и проблемът с движението на каруци в София. В момента работна група подготвя промени в наредбата за движение в Столична община по сигнали на граждани, основно от квартал Лагера.

Съветниците  подчертаха, че названието на тяхната група „Политическа група 5“ не е заради самия им брой – петима (Иван Велков, Симеон Славчев, Светльо Витков, Венци Мицов и Стоян Александров), а заради петте приоритета, които ще водят тяхната работа – интегриран градски транспорт, достъпна градска среда, зелена столица, културна община и дигитална община. Надеждите им са, че повечето от техни идеи и проекти ще залегнат в бюджета за следващата година, защото до сформирането и започването на работата на Общинския съвет проектобюджетът за 2016 г. е бил на практика готов и промените по него са били минимални

Източник : www.investor.bg

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]