Спасителите от БУЛСАР празнуват 20-годишнина

С международен форум "Ролята и приносът на специализираните морски доброволчески формирования за повишаване ефективността на спасителните акции" отбеляза 20-годишнината от създаването си доброволческата организация за морско хуманитарно спасяване БУЛСАР.

Конференцията се провежда от днес до 8 август в Планетариума на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" с участието на около 60 представители на граждански и държавни структури в областта на корабоплаването и морската безопасност.

Сред участниците са командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров, шефът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ к1р. Боян Медникаров, председателят на Българската асоциация на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров, доц. Боби Александров, член на българския екип на остров Ливингстън, Антарктида.
 

Специални гости на форума са кап. Майкъл Власто – представител на Световния холдинг по морско спасяване и на Международната организация по морско спасяване, който доскоро бе и неин главен изпълнителен директор, и г-жа Виви Шуман – ръководител на международното сътрудничество на Норвежката морска спасителна служба. По решение на УС на БУЛСАР Майкъл Власто бе избран за почетен член на организацията.

За 20-те години от съществуването си единствената морска доброволческа организация у нас е вписала в актива си десетки случаи на спасени хора, потърсили помощ на националния телефон 161, на който денонощно дежурят членове на БУЛСАР. Благодарение на стройната организация и координация със собствениците на рибарски лодки, яхти и други малки плавателни съдове по цялото крайбрежие сигналите за бедстващи в морето се предават за секунди и реакцията е мигновена, за разлика от сравнително тромавата процедура на държавните спасителни служби.
 

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]