Спасителите от БУЛСАР празнуват 20-годишнина

С международен форум "Ролята и приносът на специализираните морски доброволчески формирования за повишаване ефективността на спасителните акции" отбеляза 20-годишнината от създаването си доброволческата организация за морско хуманитарно спасяване БУЛСАР.

Конференцията се провежда от днес до 8 август в Планетариума на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" с участието на около 60 представители на граждански и държавни структури в областта на корабоплаването и морската безопасност.

Сред участниците са командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров, шефът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ к1р. Боян Медникаров, председателят на Българската асоциация на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров, доц. Боби Александров, член на българския екип на остров Ливингстън, Антарктида.
 

Специални гости на форума са кап. Майкъл Власто – представител на Световния холдинг по морско спасяване и на Международната организация по морско спасяване, който доскоро бе и неин главен изпълнителен директор, и г-жа Виви Шуман – ръководител на международното сътрудничество на Норвежката морска спасителна служба. По решение на УС на БУЛСАР Майкъл Власто бе избран за почетен член на организацията.

За 20-те години от съществуването си единствената морска доброволческа организация у нас е вписала в актива си десетки случаи на спасени хора, потърсили помощ на националния телефон 161, на който денонощно дежурят членове на БУЛСАР. Благодарение на стройната организация и координация със собствениците на рибарски лодки, яхти и други малки плавателни съдове по цялото крайбрежие сигналите за бедстващи в морето се предават за секунди и реакцията е мигновена, за разлика от сравнително тромавата процедура на държавните спасителни служби.