Спешната помощ по въздух в пълна готовност до средата на 2026 г.

Спешната помощ по въздух в пълна готовност до средата на 2026 г.

Към края на 2026 г. системата за Спешна помощ по въздух в страната ще е напълно операционална, обяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на изслушване в транспортната комисия към парламента. Първият от общо шестте хеликоптера, които ще обслужват системата, се очаква да започне да функционира от 15 януари 2024 г. и в момента преминава през изпитателна фаза.

Допълнително, към края на текущата година страната ни ще разполага със сертифициран авиационен оператор за спешна помощ.

Георги Гвоздейков за въздушните линейки: В договора нямаше записана цена на летателен час

Първата оперативна база ще започне работа около 15 януари следващата година в района на София, покривайки радиус от около 170 км. Следващите бази ще бъдат откривани последователно, в зависимост от пристигането на новите хеликоптери. Министър Гвоздейков уточни графика: втори хеликоптер пристига през юни 2024 г., трети – януари 2025 г., четвърти – юли 2025 г. и последващото пристигане на останалите до средата на 2026 г.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…