Спешната помощ по въздух в пълна готовност до средата на 2026 г.

Спешната помощ по въздух в пълна готовност до средата на 2026 г.

Към края на 2026 г. системата за Спешна помощ по въздух в страната ще е напълно операционална, обяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на изслушване в транспортната комисия към парламента. Първият от общо шестте хеликоптера, които ще обслужват системата, се очаква да започне да функционира от 15 януари 2024 г. и в момента преминава през изпитателна фаза.

Допълнително, към края на текущата година страната ни ще разполага със сертифициран авиационен оператор за спешна помощ.

Георги Гвоздейков за въздушните линейки: В договора нямаше записана цена на летателен час

Първата оперативна база ще започне работа около 15 януари следващата година в района на София, покривайки радиус от около 170 км. Следващите бази ще бъдат откривани последователно, в зависимост от пристигането на новите хеликоптери. Министър Гвоздейков уточни графика: втори хеликоптер пристига през юни 2024 г., трети – януари 2025 г., четвърти – юли 2025 г. и последващото пристигане на останалите до средата на 2026 г.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …