Спират от движение колите без „Гражданска отговорност“

КАТ спира от движение хиляди автомобили без "Гражданска отговорност". От днес регистрацията на коли без задължителната полица ще бъде автоматично прекратявана. По-строгите санкции станаха възможни след свързването на системите на Гаранционния фонд и Пътна полиция. 

До този момент колите без „Гражданска отговорност” се спираха от движение само при проверка на пътя. Затова и данните на застрахователите и катаджиите се разминават сериозно. През миналата година са наказани над 18 000 шофьори без сключена полица. Според застрахователите обаче нарушителите са поне 570 000. Първите 19 000 от тях вече са в „черния списък” на КАТ.

В информационната система на Гаранционния фонд всеки шофьор може да провери дали колата му има застраховка. Тези, които са пропуснали да подновят полицата си, се уведомяват с писма и имат 14-дневен срок да сключат застраховката. 

Ако и в този срок обаче такава няма, колата попада в „черния списък” и се предава на КАТ. Засега на диск, а от средата на годината – и по електронен път.

Табелите на колите няма да се свалят, но ако се шофира без регистрация, следва глоба. Нарушителите ще трябва да платят и глоба от 250 лева. 

Източник : www.BIG5.BG

Въздушен транспорт

ГОРЕЩО: Българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за директни полети с A330 от София до САЩ

Българската стартираща авиокомпания GullivAir получи тази седмица разрешение да лети по редовни и чартърни полети до САЩ от Министерството на транспорта (DOT) на САЩ. Документацията на DOT разкрива, че превозвачът […]

ЖП транспорт

От Торино до Париж за 3 часа с влак, 3 млн. тира ще изчезнат от пътя (Графика)

03.03.2021 19:42; Виолина Христова, Рим 80104; Френски работници разглеждат карта на проекта за тунела. ЕС финансира 40% от проекта за високоскоростна жп линия между Италия и Франция След 30 години […]