Спират от движение колите без “Гражданска отговорност”

КАТ спира от движение хиляди автомобили без "Гражданска отговорност". От днес регистрацията на коли без задължителната полица ще бъде автоматично прекратявана. По-строгите санкции станаха възможни след свързването на системите на Гаранционния фонд и Пътна полиция. 

До този момент колите без „Гражданска отговорност” се спираха от движение само при проверка на пътя. Затова и данните на застрахователите и катаджиите се разминават сериозно. През миналата година са наказани над 18 000 шофьори без сключена полица. Според застрахователите обаче нарушителите са поне 570 000. Първите 19 000 от тях вече са в „черния списък” на КАТ.

В информационната система на Гаранционния фонд всеки шофьор може да провери дали колата му има застраховка. Тези, които са пропуснали да подновят полицата си, се уведомяват с писма и имат 14-дневен срок да сключат застраховката. 

Ако и в този срок обаче такава няма, колата попада в „черния списък” и се предава на КАТ. Засега на диск, а от средата на годината – и по електронен път.

Табелите на колите няма да се свалят, но ако се шофира без регистрация, следва глоба. Нарушителите ще трябва да платят и глоба от 250 лева. 

Източник : www.BIG5.BG

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]