Спират от движение колите без „Гражданска отговорност“

КАТ спира от движение хиляди автомобили без "Гражданска отговорност". От днес регистрацията на коли без задължителната полица ще бъде автоматично прекратявана. По-строгите санкции станаха възможни след свързването на системите на Гаранционния фонд и Пътна полиция. 

До този момент колите без „Гражданска отговорност” се спираха от движение само при проверка на пътя. Затова и данните на застрахователите и катаджиите се разминават сериозно. През миналата година са наказани над 18 000 шофьори без сключена полица. Според застрахователите обаче нарушителите са поне 570 000. Първите 19 000 от тях вече са в „черния списък” на КАТ.

В информационната система на Гаранционния фонд всеки шофьор може да провери дали колата му има застраховка. Тези, които са пропуснали да подновят полицата си, се уведомяват с писма и имат 14-дневен срок да сключат застраховката. 

Ако и в този срок обаче такава няма, колата попада в „черния списък” и се предава на КАТ. Засега на диск, а от средата на годината – и по електронен път.

Табелите на колите няма да се свалят, но ако се шофира без регистрация, следва глоба. Нарушителите ще трябва да платят и глоба от 250 лева. 

Източник : www.BIG5.BG

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]