Споделени пътувания цакат автобусните превозвачи

Половината от трафика е в сивия сектор, алармират от бранша.Най-често клиенти са студенти и хора без семейства.Споделените пътувания удрят автобусните превозвачи, като стават все по-популярни и предпочитани, сочи проучване на „Монитор".При междуградските дестинации особено натоварени са направленията от столицата към Бургас, Варна Пловдив и Ботевград, обяснява Калоян Илиев, съосновател на една от платформите за споделено пътуване. По думите му най-често се предпочита от млади хора, от 18 до 40 г., студенти и хора без семейства. Една от основните причини е по-ниската цена. Най-често превозването струва по-малко от билета за редовна автобус линия Според Илиев за 2015 г. пътниците използвали споделено пътуване са били около 100 хиляди. Експертът счита, че тази година може да има ръст от 20 на сто. „Нормативната база у нас не регламентира споделеното пътуване, за това може да се нравят само тълкувания. Ако размяната на пари е само за покриване на разходите за гориво, то тогава превозът не се счита за нарушение според Закона за автомобилните превози ", смята още Илиев. И уточнява, че ако пътник или превозвач търси финансова изгода, то тогава има нарушение на този регламент. Условие за предлагане на маршрут е той да не е от начална или крайна спирка на автобус линия . Освен това не може да се иска и цена, равна на стойността на билета.

Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), смята, че ежедневно хиляди хора но всякакви направления пътуват по този начин По думите й сивият сектор при пътническите автомобилни превози е около 50%. Споделените пътувания по междуградски маршрути са най-търсени през лятото и в почивните дни В есенно-зимния сезон се ползват най-вече в градовете и на по-къси разстояния. Най-често така пътуват жители от крайни квартали или работещи в отдалечени индустриални зони. В мрежата вече може да се намерят предложения за маршрути за предстоящия Великден, както и за Гергьовден.Очакванията на легалните превозвачи пък са тази година пътниците да са с около 20% по-малко.Легалните автобус фирми очакват 20% по-малко пътници по Великден.

Източник : www.crossdisplay.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…