Спряха поръчката за летателния дрон на Бургас

 

Община Бургас е прекратила обществената поръчка за закупуване на летателен дрон. Причината затова е, че се е явил само един кандидат.

Това каза зам.-кметът по "Европейски политики и околна среда" Атанаска Николова, цитирана от Топновини.бг.

През месец август Общината обяви публичен търг за купуване на летателната машина за над 140 хиляди лева, която да прави мониторинг на морските отпадъци.

"За съжаление имаше само една подадена оферта и това даде основание да прекратим поръчката. Ние наистина искаме да има съревнование и да изберем най-добрия апарат, който да върши работа за обследване чистотата на морските води и да помогне в разрешаването на проблеми, свързани с бедствия и аварии”, смята Николова.

В най-скоро време се предвижда да има нова обществена поръчка.

Безпилотната летателна система трябва да е с вградена камера, която да е в състояние да изпълнява професионални научноизследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица в реално време, както и в офлайн режим.

Дронът ще е полезен както на Община Бургас, така и на Пожарна безопасност, и на Морска администрация, които са давали препоръки в избора на апаратурата, така че тя да бъде използвана максимално оптимално.

Акцентът в ползването на летателното средство е бургаския залив и неговото опазване, но той ще се ползва и за нуждите на Басейнова дирекция – Варна и Института по океанология към БАН.

 

Източник: http://burgas.dir.bg, 06.11.2015г.

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]