Сръбски националистически влак спрян от Косово

Специално украсен сръбски националистически влак беше спрян на границата между Сърбия и Косово, което доведе до засилване на напрежението между двете страни.
По-рано представители на Косово определиха опита за установяване на железопътна връзка между двете страни като агресивно нарушение на косовския суверенитет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Сръбският премиер Александър Вучич нареди влакът да спре в сръбския град Рашка, заявявайки, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви.

На свикана по спешност пресконференция в Белград Вучич обвини правителството в Прищина в планове да арестува машиниста и пътниците във влака като опит да провокира конфликт.

Сръбският премиер предупреди етническите албанци в Косово да не нападат сръбското малцинство, "защото Сърбия няма да го позволи". "Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.

Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава разделянето и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви вчера във Фейсбук, че Косово уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак, покрит с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив".

Освен това на него са пътували хора, които не са имали разрешение да влизат в Косово. Трябва да се попречи на всяка незаконна дейност, която заплашва държавния суверенитет на Косово, добави Тачи във Фейсбук, определяйки влака като провокация.

Отношенията между Белград и Прищина са обтегнати след задържането във Франция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по сръбска заповед за арест.

Източник : www.dir.bg