Сръбски националистически влак спрян от Косово

Специално украсен сръбски националистически влак беше спрян на границата между Сърбия и Косово, което доведе до засилване на напрежението между двете страни.
По-рано представители на Косово определиха опита за установяване на железопътна връзка между двете страни като агресивно нарушение на косовския суверенитет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Сръбският премиер Александър Вучич нареди влакът да спре в сръбския град Рашка, заявявайки, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви.

На свикана по спешност пресконференция в Белград Вучич обвини правителството в Прищина в планове да арестува машиниста и пътниците във влака като опит да провокира конфликт.

Сръбският премиер предупреди етническите албанци в Косово да не нападат сръбското малцинство, "защото Сърбия няма да го позволи". "Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.

Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава разделянето и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви вчера във Фейсбук, че Косово уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак, покрит с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив".

Освен това на него са пътували хора, които не са имали разрешение да влизат в Косово. Трябва да се попречи на всяка незаконна дейност, която заплашва държавния суверенитет на Косово, добави Тачи във Фейсбук, определяйки влака като провокация.

Отношенията между Белград и Прищина са обтегнати след задържането във Франция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по сръбска заповед за арест.

Източник : www.dir.bg

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]