Стачка на машинистите в Германия от днес

Какви са исканията им?

Влак в Германия, спрял на перон. Стачка на машинистите в Германия, влак
Image: Julian Stratenschulte/dpa/picture alliance

10 януари, 2024 г. – В Германия, машинистите стартираха тридневна стачка, която вече предизвика значителни нарушения в железопътния транспорт. Стачката е реакция на продължаващите неуспешни преговори между синдиката на машинистите (GDL) и националния железопътен оператор Deutsche Bahn.

Синдикатът GDL настоява за няколко ключови изменения в условията на труд:

  1. Намаляване на работната седмица за смени от 38 на 35 часа, без намаляване на заплатите.
  2. Увеличение на месечните заплати с 555 евро.
  3. Еднократно компенсационно плащане за инфлация в размер на 3,000 евро.

От своя страна, Deutsche Bahn заявява, че намаляването на работното време без съответно намаляване на заплатите е неприемливо. Компанията е изправена пред проблеми с недостиг на персонал и не може да си позволи по-кратка работна седмица. Въпреки това, операторът предлага гъвкавост в работното време, но със съкращаване на заплатите.

Тази стачка води до отмяна на голям брой влакове, като засяга както пътническия, така и товарния транспорт в цялата страна.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…