Стари стрелки виновни за инцидента с влака край Калояновец

Това е стрелката, за която машинистите твърдят, че е стара, а железниците – че е в идеално състояние.
 
Стрелките, които отделят коловозите на гара Калояновец, са стари, не са били подменени при ремонтите и е възможно те да са причинили катастрофата с бързия влак София-Варна на 12 юли. Това съобщи експертът по безопасност в синдиката "Подкрепа" Иван Балталийски.
 
При катастрофата загина машинистът Венко Тодоров, а и до днес не е съобщена причината за инцидента.
 
Според НК "Железопътна инфраструктура" всичко по линията – стрелки, релси, семафори, е в изрядно състояние и катастрофата се дължи на човешка грешка или на машиниста, или на помощника му Христо Тиляшев.
 Балталийски обясни, че двамата са имали разрешение да се движат със 100 км/ч. "След 250-300 м светва сигнал, според който влакът трябва рязко да намали до 40 км/ч. Устройствата, които подават сигнала на машиниста с каква скорост да се движи, са поставени на линиите, а приемащите сигнала – в мотрисите.
 
Проблемът е, че различни фирми произвеждат двете устройства и като не сработи нещо, си прехвърлят отговорността", обясни Балталийски.
Председателят на "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев съобщи за нов случай, при който заради неподдържана инфраструктура катастрофа се е разминала на косъм.
 
Инцидентът станал на 15 юли край гара Маноле. "Само благодарение на професионализма на машиниста не се е стигнало до инцидент", твърди Кръстев.
Десетина машинисти от Пловдив са напуснали заради заплатите от 664 лв. и започнали работа в софийското метро, където вземат по 1700 лв.
Източник: в.ТРУД
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]