Старите танкери стават водни пречиствателни станции

 

По нов иновативен начин да бъдат използвани старите танкери. Това предлагат в съвместен проект норвежците от инженерната фирма Enviro Nor, DNV GL и Innovasjon Norge.

Целта е да се смекчат ефектите от развиващия се в някои части на света проблем с липсата на вода. В много страни непречистени градски и промишлени отпадни води намират своя път към морета и океани.

По този начин значително се замърсява околната среда и се разпространяват различни видове болести.

Според DNV GL до 2040 година, над 40% от хората ще живеят в райони без чиста или без питейна вода, в резултат на развитието на земеделието и увеличението на световното население.

За да се реши проблемът с непречистените отпадни води, Enviro Nor и техните партньори, са разработили концептуалния кораб “The Changemaker”. Става дума за средна по размери плаваща пречиствателна станция, която е закотвена далече от брега. Такива съдове ще се използват в индустриални зони или в градове с население около 250 хил. души. Отпадните води ще бъдат извеждани и пречиствани на борда на корабите – предимно преоборудвани стари танкери, а след което дезинфекцираните води ще се връщат на брега, например за напояване или други индустриални нужди.
Компаниите са разработили и друга концепция – “The Reliever”. Тези кораби ще се използват в зони където ефективността от пречистване е малка. Съдовете няма да връщат пречистените води на брега, а ще ги изливат в морето.
Освен тези проекти, групата компании е разработила и такива за райони, където чистата питейна вода е труднодостъпна за населението.

Източник: http://www.maritime.bg, 15.05.2014г.

Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]