Стартира модернизацията на емблематична за Стара Загора сграда – железопътна гара Стара Загора

Днес бе даден официален старт на строителните дейности за модернизация на поредната ключова гара на едно от най-натоварените железопътни направления в страната – София-Бургас – железопътна гара Стара Загора. На церемонията присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова и представители на изпълнителя, на надзора и други.

Генералният директор на НКЖИ пожела на изпълнителите спорна и успешна работа и заяви: „След 2 години Стара Загора ще има изцяло обновена и модерна жп гара, която ще подобри организацията и обслужването си и ще разполага с необходимите удобства и комфорт за пътниците“.

Гаров комплекс Стара Загора е разположен в югозападната част на град Стара Загора, а приемното здание на гарата е проектирано и строено през 70-те години на XX в. В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура, с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят асансьори и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност.

Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на обекта е 9 726 944, 27 лв. без ДДС, с изпълнител ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“, което включва фирмите: „Парсек Груп“ ЕООД, „Престиж бизнес-93“ ООД, „Бигла – III” OOД и „АТМ“ ЕООД

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…