Стартира модернизацията на железопътния участък Петърч-Драгоман

Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски и генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов дадоха старт на строителните дейности на железопътната отсечка от Петърч до Драгоман, част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София-Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк-Драгоман”.

Строителството на отсечката от Петърч до Драгоман включва удвояване на жп участък от приблизително 17 км, както и модернизация на 4 км единична жп линия. Предвидени са модернизация на коловозното развитие, пероните и контактната мрежа. Ще бъде изградена нова жп гара Сливница, ново приемно здание Петърч, а  приемните здания в Драгоман и Алдомировци ще бъдат реконструирани. В рамките на проекта ще бъдат изградени 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия участък. За да бъде повишена безопасността в жп участък Волуяк – Драгоман, се предвижда изграждане на нови системи за сигнализация и телекомуникация. Железопътните прелези ще бъдат премахнати и заменени от пресичания на две нива.

„Надявам се след 2 години и половина да се поздравим с един изпълнен проект, да видим нова железопътна магистрала в направлението към Сърбия,  която да е от полза за всички български граждани“ – заяви заместник-министър Красимир Папукчийски и пожела успех на изпълнителите и възложителите на проекта.

„С изпълнението на проекта ще бъде постигната скорост до 160 км/ч., с което времепътуването от София до Драгоман с влак ще се съкрати от 62 на 32 минути“ – заяви генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов. „Тази дългоочаквана инвестиция ще подобри свързаността на България с Централна и Западна Европа и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на железопътния транспорт.“, допълни той.

Обект „Строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на жп участък Петърч – Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк – Драгоман“ се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Стойността на договора за строителство е 275 000 000, 00 лева без ДДС, а негов изпълнител е „Терна“ АД.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …