Столичани на бунт срещу поскъпването на билетчето

Софиянци ще излязат на протест срещу предложението билета за еднократно пътуване да стане 1,60 лв. Гражданите ще се съберат на 1 април от 18,30 часа пред сградата на общината на „Московска” . Протестът се организира във фейсбук страницата „Срещу увеличаването на цената на билетите за градски транспорт в София”. До вчера вечерта в групата бяха поканени над 2800 човека, като 290 са проявили интерес или са отбелязали, че ще отидат, съобщава "Монитор".

Социалистите в местния парламент също са против повишението на цената на билета. Според шефът на групата на БСП Калоян Паргов увеличението се прави единствено с цел запушване на поредната дупка в сектор транспорт. От АБВ също са против предложението за скок на цената. „Когато половин София е разкопана, а задръстванията са тежък проблем, е необходимо колкото се може повече граждани да слязат от автомобилите си и да използват градски транспорт”, обясни общинският съветник Тодор Цанев.

Реформаторите също няма да подкрепят новата цена на билета. Според тях разумната цена е 1,20 лв. От „Глас народен” пък смятат, че неефективността в битката с гратисчиите не трябва да бъде за сметка на изрядните граждани, а със завишен контрол в зоните, в които се ползват гратисчиите. Според общинският съветник от „Движение 21”, ако се приложи интегрираният подход и се направят оптимизации, може да се окаже, че не е необходимо вдигането на цената.

Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков поясни пред bTV, че с предложението се насърчава използването на дългосрочни документи, тъй като цените на картите се запазват както на преференциалните, така и тези по редовна тарифа. По думите му 14-15% са пътуванията с билет в столичния градски транспорт. /БЛИЦ

Източник : www.blitz.bg