Свръх звукови влакове и автономни автомобили. 3 иновации които променят транспорта

Очаква се в следващите няколко години да станем свидетели на реализирането на някои от най-иновативните идеи в науката. Септемврийското издание на списание BBC's Science Focus включи “39 идеи, които ще променят света”. От тях 3 са за промените в транспорта
Ето трите най-впечатляващи иновации, които ще променят транспорта.
1. Водородно задвижвани коли
В края на 2015 г. се очаква да бъде пусната първата водородно задвижвана кола на пазара. Двигателят ще използва химическа реакция на водород с кислород. Очаква се първоначалната цена да е относително висока, тъй като водородът трябва да бъде складиран в резервоари под високо налягане. А този процес се оказва скъп и доста сложен за реализация. 2. Свръх звукови влакове
Те ще бъдат задвижвани от въздух под налягане и индукционни мотори във вакумен тунел. Концепцията на Илон Мъск за Hyperloop пътнически влак е той да се движи с 1200 км/ч – много по бързо от японския влак Маглев (600 км/ч).
3. Автономни автомобили
По-рано тази година Daimler Trucks обяви първия по рода си автономен тежкотоварен автомобил, който е лицензиран за движение по пътищата. “Компютрите не се нуждаят от почивка или комфорт” споделят от списание BBC Science Focus.
Автономните автомобили ще бъдат икономични. По-плавното шофиране означава по-малко разходи за гориво. Камионите ще могат да се придвижват подредени един зад друг и по този начин да се намали съпротивлението с въздуха.

Източник: b2b Media