Тайнствен френски супер жп експерт влиза в управлението на БДЖ

В последните си дни начело на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) Николай Събев е решил да вкара в ръководството на БДЖ френски експерт. От пресцентъра на ведомството уведомяват, че решението на министъра е взето по настояване на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ и е подкрепено от премиера в оставка Кирил Петков.

Предстои МТС да предприеме действия по назначаване на френския експерт, чието име не се споменава. От пресцентъра само посочват, че е с богат опит в железопътния сектор и със своята богата експертиза може да подпомогне оздравяването на държавната железопътна компания. Той има дългогодишен опит във френските железници, които са едни от най-добрите в Европа.”

Във връзка със стартиралите действия по преструктуриране на БДЖ в МТС е получено писмо от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД с молба за осигуряване на международен експерт в ръководството на компанията, който да подпомогне модернизацията на железопътната компания, както и цялостното обновяване на железопътния сектор у нас”, се посочва в прессъобщение на министерството.

В позицията на Съвета на директорите се посочва, че приобщаването на международния експерт там, където се обсъждат и взимат решенията, ще предостави възможност за консултиране на бъдещите планове и процеси в дружествата и използване на европейския опит и добри практики на водещи железопътни компании.

Идеята на Събев е получила пълна подкрепа от министър-председателя Кирил Петков, който през март е провел среща по темата с френския министър на икономиката, финансите и възстановяването Бруно Льо Мер. Въпросът е дискутиран и на среща между заместник-министъра на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов и посланика на Френската република, се посочва в прессъобщението.

От своя страна тайнствения супер жп експерт ще разполага с екип от управленци-магьосници, които могат само с молив и гума да превърнат всяка загуба в оперативна печалба.