Таксиджиите пак ще могат да карат без лиценз

Таксиметров превоз на пътници да може да се извършва от лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Тази възможност са на път да върнат депутати от няколко парламентарни групи с внесени изменения в Закона за автомобилните превози.

Това се случва след като в началото на октомври минaлата година тази опция бе отхвърлена от народните представители. Тогава Иван Вълков и Цветомир Михов от ГЕРБ внесоха промени в Закона за автомобилните превози, с които таксиметров превоз можеше да се извършва само след издаден лиценз.

Тогава Михов обясни, че с приетите изменения се пресича практиката на фирми с много лицензи да ги преотстъпват.

“Има фирми, които са взели 100 лиценза и нямат нито едно такси. Единствената дейност, която осъществяват, е да преотдават лицензи”, обясни Михов. Тези компании получавали пари, без да издават документи, а това рефлектирало върху приходите в бюджета, икономиката и потребителите.

Михов обясни, че при преотстъпване на лиценза на самоосигуряващ се водач е трудно да се определи на кого е отговорността. Това затруднявало налагането на санкции при нарушения.

Такситата копърки, които имитират големи фирми, се възползвали от тази възможност в закона и прехвърляли вината за нарушенията на шофьорите и нямало как лицензът им да бъде отнет.

500 лв. ще е глобата ако апаратът в таксито е оборудван с т. нар. "помпа", с която се манипулират данните за сметката.

С измененията се предлага такситата да могат да са със седем места, включително мястото на водача. Досега в закона бе записано, че местата могат да са общо пет.

С новите текстове се предлага и годишен данък в размер от 400 до 1000 лв. за всяко отделно такси. Той ще се определя от Общинския съвет в срок до 31 октомври на предходна година.

Според текстовете първото решение за размера на данъка трябва да бъде взето до 31 януари 2017 г. Крайният срок на плащането е 31 март 2017 г.

Той ще се внася на две равни вноски- до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, в която е дължим.

Предплатилите до последния ден на годината ще получават отстъпка от 5%. В мотивите на вносителите е записано, че това е нов алтернативен данък, с който да се облага таксиметрова дейност.

Със закона се определят и изисквания за таксиметровите шофьори. Те не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или за такова по транспорта, както и да не са лишени по съдебен или административен ред от правото да управляват автомобил.

Не трябва да имат и наказания за шофиране с от 0,5 до 1,2 промила алкохол.

Източник : www.moreto.net

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]