Такситата укриват 100 милиона лева данъци годишно

Таксиметровият бранш укрива годишно близо 100 млн. лв. данъци и осигуровки. Укритото е близо 10 пъти повече от внесеното в хазната. За 2015 година сумата, платена от този сектор, е била 9.6 млн. лв.

Това става ясно от писмен отговор на финансовото министерство до депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който поиска данни за оборотите и платените задължения на такситата, пише в свой материал вестник "Сега".

Направеният от МФ анализ на риска показва, че укриването на данъци и осигуровки е масово разпространено в тази гилдия. По оцени на НАП едва 11% от таксиметровите услуги са на светло – с редовно отчитани обороти и коректно плащани вноски в бюджета. Останалите 89% остават в сивия сектор, които избягват отчетността, не внасят ДДС, крият корпоративен данък. Анализите на НАП показват, че 94% от таксиметровите шофьори се изкушават да заобикалят хазната.

Според източници на "Сега" общата щета от тези практики на година възлиза на около 100 млн. лв. А постъпленията, които работещите на светло такси фирми и водачи внасят, са многократно по-ниски – за миналата година са едва 9.6 млн. лв. От тази сума 6.3 млн. лева са осигурителни вноски, 3.2 млн. е платеният ДДС, а внесеният корпоративен данък е направо символичен – 225.5 хиляди лв. Това означава, че целият таксиметров бранш е "признал" едва за 2.25 млн. лв. печалба за миналата година.

Любопитни в справката са данните за 2013 година. Тогава цялата армия от жълти коли в България е внесла само 82 хиляди лева данък печалба. При осигуровките и ДДС срив не се наблюдава – внесени са съответно 6.7 млн. лв. осигуровки и 2.1 млн. лв. ДДС. За периода 2011-2015 г. постъпленията в хазната от таксиметровия бранш са били най-високи през 2014 г. – 10 млн. лв.

Източник : www.money.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]