Търсят кадри в транспортния бранш

Сериозна липса на кадри се наблюдава в транспортния бранш. Няма фирма, която да не изпитва недостиг на шофьори. Това заяви инж. Георги Милошев, председател на Българска федерация за пътнически транспорт и гл. редактор на списание „Автобуси и микробуси“ по време на Национална автобусна конференция, предаде репортер на Economic.bg. 

В момента ситуацията в сектора е такава, че най-младите учители в професионалните гимназии за транспорт са около 60-годишна възраст, преди пенсиониране. Наблюдава се сериозна липса на млади кадри. Една от причините е, че шофьорите на автобуси са изложени пред сериозен стрес, тъй като те отговарят за живота на пътниците при евентуален инцидент.

„Отделно, има ли шофьор на градския транспорт, който да работи за под 1000 лв.? Не, няма“, коментира Милошев. И добави, че ситуацията за автобусните шофьори е същата.

Иво Кирилов, главна дирекция „Национална полиция“ в отдел „Пътна Полиция“, коментира, че има случаи на недобросъвестни шофьори, които се качват пияни и превозват дори деца на лагери. В момента полицията се е съсредоточила към залавянето именно на такива нарушители на пътя с цел да се подобри сигурността в автобусния транспорт. „Необходими са съвместни действия в това отношение“, подчерта Иво Кирилов.

Той даде препоръки за повишено внимание от страна на пътниците и шофьорите. „Те трябва да обръщат внимание за рискови пасажери, съмнителен багаж. При такива ситуации да се уведоми полицията и пасажерите да се изведат незабавно“, заяви Кирилов. Той посъветва още фирмите да контролират шофьорите за употреба на алкохол преди да тръгнат на път.

Източник : www.economic.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]