Търсят кадри в транспортния бранш

Сериозна липса на кадри се наблюдава в транспортния бранш. Няма фирма, която да не изпитва недостиг на шофьори. Това заяви инж. Георги Милошев, председател на Българска федерация за пътнически транспорт и гл. редактор на списание „Автобуси и микробуси“ по време на Национална автобусна конференция, предаде репортер на Economic.bg. 

В момента ситуацията в сектора е такава, че най-младите учители в професионалните гимназии за транспорт са около 60-годишна възраст, преди пенсиониране. Наблюдава се сериозна липса на млади кадри. Една от причините е, че шофьорите на автобуси са изложени пред сериозен стрес, тъй като те отговарят за живота на пътниците при евентуален инцидент.

„Отделно, има ли шофьор на градския транспорт, който да работи за под 1000 лв.? Не, няма“, коментира Милошев. И добави, че ситуацията за автобусните шофьори е същата.

Иво Кирилов, главна дирекция „Национална полиция“ в отдел „Пътна Полиция“, коментира, че има случаи на недобросъвестни шофьори, които се качват пияни и превозват дори деца на лагери. В момента полицията се е съсредоточила към залавянето именно на такива нарушители на пътя с цел да се подобри сигурността в автобусния транспорт. „Необходими са съвместни действия в това отношение“, подчерта Иво Кирилов.

Той даде препоръки за повишено внимание от страна на пътниците и шофьорите. „Те трябва да обръщат внимание за рискови пасажери, съмнителен багаж. При такива ситуации да се уведоми полицията и пасажерите да се изведат незабавно“, заяви Кирилов. Той посъветва още фирмите да контролират шофьорите за употреба на алкохол преди да тръгнат на път.

Източник : www.economic.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]