Технология разпознава крадени автомобили

Международният технологичен гигант "Атос" (Atos) пусна нова технология за разпознаване на крадени автомобили в рамките на 4 секунди, съобщиха от френската компания.

Системата е наречена SIAM (Systems Integration and Management) и разпознава автомобилни регистрационни номера, с което осигуря по-добър граничен контрол.

SIAM сканира табелите, издадени в различни държави, и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата1 е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като смяна на боята.

Системата може да запише с 98% прецизност номера на моторно превозно средство, което се движи с до 180 км/ч.

"Технологията е поредно потвърждение за лидерската ни позиция в разработването и доставката на системи за граничен контрол. Над 2000 км от европейските граници са оборудвани и подсигурени от технологии на "Атос"", казва Филипе Дулук, старши вицепрезидент на Mission-Critical Systems в компанията.

SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем, бариерата се вдига. При засичане на несъответствие се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции. Този автоматизиран процес дава възможност на граничните патрули да изпълняват задълженията си още по-добре.

"Атос" вече има подписан договор с Гражданската гвардия на Испания за доставка на технологията. Тя вече е инсталирана по границите на Сеута, Мелила и Ла Линеа де ла Консепсион, както и на пристанищата на Барселона, Аликанте, Алмерия, Мотрил, Малага, Алхесирас, Тарифа, Сеута и Пуерто дел Росарио, Фуертевентура. На пристанището в Мелила работи също и мобилна система.

"Инсталирането на тази технология е голяма стъпка към създаването на области без граници, но с осигурени необходимите гаранции за сигурност на гражданите", коментира Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на Гражданската гвардия на Испания.

"Атос" доставя цялостни системи за граничен контрол за регулирани граници като летища и пропускателни пунктове, както и за сухопътни и морски.

На българския пазар компанията е от 2012 г. и внедри системата eGate на терминал 2 на летище "София".

 

Източник : www.mediapool.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]