Технология разпознава крадени автомобили

Международният технологичен гигант "Атос" (Atos) пусна нова технология за разпознаване на крадени автомобили в рамките на 4 секунди, съобщиха от френската компания.

Системата е наречена SIAM (Systems Integration and Management) и разпознава автомобилни регистрационни номера, с което осигуря по-добър граничен контрол.

SIAM сканира табелите, издадени в различни държави, и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата1 е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като смяна на боята.

Системата може да запише с 98% прецизност номера на моторно превозно средство, което се движи с до 180 км/ч.

"Технологията е поредно потвърждение за лидерската ни позиция в разработването и доставката на системи за граничен контрол. Над 2000 км от европейските граници са оборудвани и подсигурени от технологии на "Атос"", казва Филипе Дулук, старши вицепрезидент на Mission-Critical Systems в компанията.

SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем, бариерата се вдига. При засичане на несъответствие се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции. Този автоматизиран процес дава възможност на граничните патрули да изпълняват задълженията си още по-добре.

"Атос" вече има подписан договор с Гражданската гвардия на Испания за доставка на технологията. Тя вече е инсталирана по границите на Сеута, Мелила и Ла Линеа де ла Консепсион, както и на пристанищата на Барселона, Аликанте, Алмерия, Мотрил, Малага, Алхесирас, Тарифа, Сеута и Пуерто дел Росарио, Фуертевентура. На пристанището в Мелила работи също и мобилна система.

"Инсталирането на тази технология е голяма стъпка към създаването на области без граници, но с осигурени необходимите гаранции за сигурност на гражданите", коментира Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на Гражданската гвардия на Испания.

"Атос" доставя цялостни системи за граничен контрол за регулирани граници като летища и пропускателни пунктове, както и за сухопътни и морски.

На българския пазар компанията е от 2012 г. и внедри системата eGate на терминал 2 на летище "София".

 

Източник : www.mediapool.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]