Технология разпознава крадени автомобили

Международният технологичен гигант "Атос" (Atos) пусна нова технология за разпознаване на крадени автомобили в рамките на 4 секунди, съобщиха от френската компания.

Системата е наречена SIAM (Systems Integration and Management) и разпознава автомобилни регистрационни номера, с което осигуря по-добър граничен контрол.

SIAM сканира табелите, издадени в различни държави, и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата1 е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като смяна на боята.

Системата може да запише с 98% прецизност номера на моторно превозно средство, което се движи с до 180 км/ч.

"Технологията е поредно потвърждение за лидерската ни позиция в разработването и доставката на системи за граничен контрол. Над 2000 км от европейските граници са оборудвани и подсигурени от технологии на "Атос"", казва Филипе Дулук, старши вицепрезидент на Mission-Critical Systems в компанията.

SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем, бариерата се вдига. При засичане на несъответствие се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции. Този автоматизиран процес дава възможност на граничните патрули да изпълняват задълженията си още по-добре.

"Атос" вече има подписан договор с Гражданската гвардия на Испания за доставка на технологията. Тя вече е инсталирана по границите на Сеута, Мелила и Ла Линеа де ла Консепсион, както и на пристанищата на Барселона, Аликанте, Алмерия, Мотрил, Малага, Алхесирас, Тарифа, Сеута и Пуерто дел Росарио, Фуертевентура. На пристанището в Мелила работи също и мобилна система.

"Инсталирането на тази технология е голяма стъпка към създаването на области без граници, но с осигурени необходимите гаранции за сигурност на гражданите", коментира Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на Гражданската гвардия на Испания.

"Атос" доставя цялостни системи за граничен контрол за регулирани граници като летища и пропускателни пунктове, както и за сухопътни и морски.

На българския пазар компанията е от 2012 г. и внедри системата eGate на терминал 2 на летище "София".

 

Източник : www.mediapool.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…