Терминал на Хийтроу с „умни“ тоалетни

Нов терминал на лондонското летище Хийтроу е пълен с технологии, които ще помагат в обслужването на милиони пътници всяка година, информира BBC News. Съоръжението има LED осветление и енергийно-ефективни фотоволтаични слънчеви панели, компютърна система за самостоятелна проверка на пътуващите и нова система за управление на багажа.
 
Но едно от най-интересните нововъведения на „Терминал 2 – Терминал на кралицата” са т.нар. смарт тоалетни и писоари. Те следят анонимно броя на хората, които са ги използвали, преди да изпратят сигнал на екипите за почистване или поддръжка.
 
В допълнение, сензори засичат кога дадена тоалетна не е използвана в продължение на известно време, което се тълкува като проблем, изискващ по-сериозна намеса, отколкото просто почистване. Системата може дори да прецени колко време е необходимо на персонала, за да свърши работа.
 
„Умните” тоалетни на Хийтроу използват сензори на италианската фирма EuroTech, разработени по технология на Intel. По-рано EuroTech създаде клауд платформа за мониторинг на тоалетните във влаковете на британската TBM Rail Group.
 
Инсталирането на интелигентни тоалетни в Хийтроу е един добър пример за това как технологиите за „интернет на нещата” се използват за подобряване на вземането на решения и обслужване на клиентите, коментира проекта Карен Ломас, директор на направлението за интелигентни градове и сгради в Intel.
 
Юнайтед Еърлайнс е единственият превозвач, който понастоящем оперира на новия Терминал 2. Първият самолет на авиокомпанията кацна на Т2 в четвъртък след полет от Чикаго. Скоро обаче терминалът ще стане дом на 26 авиокомпании, с 332 полета всеки ден.
Източник: Economic.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]