Терзиева: До края на годината ще приключи строителството на 90 км нови пътища

 

До края на годината ще приключи строителството на 90 км нови пътни участъци, които включват двата Лота на АМ "Марица" и Лот 4 на АМ "Струма". В същото време започваме тръжни процедури за строителство на 72 км нови магистрали. Това обяви в Пазарджик министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от МРР.

Министърът обясни, че това са процедурите за пътните участъци на Лот 3 на АМ "Струма", които ще бъдат обявени в началото на есента и за участъка Калотина – п.в. "Храбърско" от АМ "София- Калотина", която бе обявена вчера.

"Работим усилено по реализацията на големите пътни обекти в страната, колкото и да твърдят някои бивши управляващи, че сме провалили проектите", заяви министър Терзиева. Тя подчерта, че до края на годината трябва да приключи строителството на АМ "Марица" и напомни, че преди година, когато е поела Министерството на регионалното развитие е заварило замразено строителството от 10 месеца.

В Пазарджик министър Терзиева обяви, че днес е стартирана обществена поръчка за избор на изпълнител на рехабилитацията на над 7 километра от второкласния път между автомагистрала АМ "Тракия" и Пазарджик и за изграждане на първия етап от Западния обход на Пазарджик. Индикативната стойност на поръчката е над 15 млн.лв.с ДДС. Обходът е изключително важен за безопасността на движението и подобряване на градската среда, защото ще изведе транзитния трафик от града.

По отношение на авариралия мост над река Луда Яна министърът на регионалното развитие информира, че са предприети мерки за максимално бързо изграждане на ново съоръжение. Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков информира, че стойността на новото съоръжение е 2 млн.лв., а срокът за изграждането му е 3 месеца. Той увери, че ще бъде създадена временна организация на движението, за да не се натоварват общинските пътища.

Министър Десислава Терзиева посочи, че за област Пазарджик са осигурени над 17,3 млн.лв. по Публичната инвестиционна програма на правителството. От тях над 11,5 млн.лв. се предоставят на общините за подобряване на общинската пътна мрежа, благоустрояване на жилищните квартали, водоснабдяване и ремонт на социална инфраструктура.

Министър Терзиева съобщи, че се планира до края на годината да стартира изграждането на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейни води. Инвестицията от 52 млн.лв. е осигурена със заем от Световната банка и средства от държавния бюджет. Язовирът ще осигурява нормално водоснабдяване на близо 45 хиляди души от Панагюрище и селища от общините Пазарджик и Стрелча. Срокът за изпълнение е 2 години и половина.

По-късно министър Десислава Терзиева откри модернизираната болница във Велинград. Лечебното заведение обслужва жителите на 5 общини. Инвестицията от 3,5 млн.лв. е осигурена от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

 

Източник: http://news.expert.bg, 22.05.2014г.