Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас

хеликоптерна площадка
Снимка: Емил Кацаров


Днес беше официално тествана първата хеликоптерна площадка за спешна медицинска помощ в България, разположена на територията на Многопрофилната болница в Панагюрище. Това съобщи bTV.

Пилоти от авиобаза Крумово на ВВС изпълниха демонстративно кацане с вертолет Bell около 11:30 часа. Те коментираха, че площадката е функционална, въпреки че изисква висока степен на концентрация при кацане в условията на градска среда.

Прочетете повече: От летище София предупреждават за опити за измама с продажба на забравен багаж

В момента се обсъжда кой регион ще бъде обхванат от услугите на новата хеликоперна площадка за спешни случаи и политравми. Очаква се тя да започне да функционира от декември, след като пристигне поръчаният от Италия специализиран спешен хеликоптер. Площадката е проектирана да приема леки вертолети и е разположена близо до входа на спешния сектор на болницата.

През юли здравният министър на България, Христо Хинков, обяви плановете за изграждане на девет медицински хеликоптерни площадки в страната, като до 2025 г. се предвижда България да разполага с общо шест медицински хеликоптера. Това е част от усилията за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…