Тестват автономен товарен влак във Финландия

Ръководен от финландската технологична компания Proxion, автономният товарен влак ще бъде електрически. С проекта се цели модернизация на транспорта на къси разстояния във индустриални зони.Освен Proxion, в проекта участват и други компании като VTT, Teräspyörä Oy и Electric Power Finland Oy.

Товарният влак ще е снабден с автоматични системи за управление на влакове през европейската система ETCS в GoA4. Проектът е в процес на тестване. Тестовите операции ще започнат до края на 2021 г., като се планира автономният влак да бъде пуснат в движение до 2023 г.

Първите стъпки по проекта ще се осъществят във Финландия, където партньорските компании ще се опитат да подобрят условията на работа на металообработващата и дървообработващата промишленост. Компаниите, участващи в пилотния проект, са стоманодобивната компания Outokumpu в Торнио и компанията за горско стопанство Stora Enso в Иматра.Целите включват по-ниски транспортни емисии и рентабилни решения за местните индустрии, които разчитат главно на автомобилния транспорт.

Източник: https://www.logistika.bg/menu/23/post/28102/Tеstvat-avtonomеn-tovarеn-vlak-vyv-Finlandiq

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…