Тежка нощ в железницата – два еднакви инцидента на различни гари едва не сблъскаха влакове

Въпреки обявените намерения на транспортното министерство проблемите в организацията на влаковото движение да бъдат разрешени до понеделник, хаосът в българските железници продължава. Този път еднакви инциденти се случиха на две различни гари, нямащи нищо общо с тежкия ремонт на Централна гара – София. И при двата инцидента влакове са преминали изходни сигнали на гари без разрешение на дежурния ръководител.

По-тежкият инцидент е станал на гара Калитиново, близо до Стара Загора. В 22:45 ч. влак на БДЖ – товарни превози с 25 вагона без разрешение тръгва от гарата. В същото време от Стара Загора тръгва пътнически влак 80107. За да предотврати сблъсъка между двете композиции дежурният ръководител на Калитиново и енергодиспечерът прекъсват захранването в междугарието и влаковете спират на безопасно разстояние. От НКЖИ уточниха пред Транспортал, че товарният влак е спрян в района на гарата и реално не е имало ситуация „влак срещу влак“ в междугарието. Заради инцидентът със закъснение са пътническия влак (37 минути) и изчакващия товарен влак на частната „ТБД“ (57 мин.)

Малко по-рано, в 21:15 влак на частния превозвач „Рейл Карго“, изчакваш разминаване с пътнически влак в гара Белово тръгва без разрешение на дежурния ръководител и заема междугарието. За разлика от Калитиново обаче, срещу него е нямало друг влак, а пътническият влак 8612 е бил спрян на гара Септември, където е изчакал 12 минути. Машинистът на „Рейл Карго“ е дал обяснения, че се е заблудил, че има разрешение и затова е потеглил.

Инцидентите се случват само два дни след като от Синдиката на българските железничари алармираха, че проблемите с недостига и претовареността на кадрите могат да доведат до проблеми с безопасността.