Товарните влакове – предпочитан транспорт за нелегалните мигранти

Нелегални имигранти са открити в товарни влакове на ГКПП-Капитан Андреево, съобщават от прокуратурата.
 
Шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната  граница е образувала Районната прокуратура в Свиленград от петък до неделя.
 
13 чужденци са привлечени като обвиняеми, поясняват от държавното обвинение.
 
Около 15.00 часа в събота на ГКПП-Капитан Андреево – гара граничарите проверили товарен влак, пътуващ от Турция за България. Те се натъкнали на двама афганистанци, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух. На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
 
По-късно същия ден, в 20.35 часа на същото ГКПП в товарен влак, пътуващ по същата дестинация, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани. Първоначално те твърдели, че са сирийци, но впоследствие документите им за самоличност са намерени. Двамата също са привлечени като обвиняеми. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерен легнал и един афганистански гражданин. Предявено му е обвинение за преминаване през границата на страната без надлежно разрешение на властите. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа.
 
Вчера в 15.00 часа товарни вагони са открити двама афганистански граждани. Според обясненията те са били качени във влака на жп гарата в Одрин от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Задържани са за 72 часа и са им повдигнати обвинения.
 
Час по-късно в товарен вагон са били открити и задържани 16 души – сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Те заявили, че влизат у нас, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в гр. Елхово.
 
В петък пък в 3.00 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София. При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на граничарите иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери. Според обясненията им всеки от тях е платил на непознато лице в Истанбул по 10 000 долара за поставяне на неистински немски визов стикер. На тримата са повдигнати обвинения за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ.
 
Същия ден в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Швеция била целта на пътуването на мъжа, използвал паспорта. На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта, съобщават още от прокуратурата.
Източник: news.ibox.bg
 
 
ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]