Toyota Mirai постави световен рекорд по пробег на водород

За два дни седанът измина 1360 км без допълнително зареждане

Седанът Toyota Mirai влезе в Книгата на рекордите Гинес за най-голямо разстояние, което е изминато без допълнително зареждане от електромобил, задвижван от водородни клетки. Машината е изминала 1360 км по пътищата на Южна Калифорния, което е и световен рекорд за кола на водород.

Toyota Mirai


Съдията от Книгата на рекордите Гинес – Майкъл Емприк, потвърди, че резервоарът на Toyota Mirai не е бил отварян нито веднъж по време на пътуването, което е продължило 2 дни. Седанът е бил зареден напълно само веднъж – преди началото на пътешествието.

Водородният модел е потегли от техническия център на Toyota в Гардън (Калифорния), като зад волана е седнал Уейн Гердес. Той професионалният хипермайлър – така се наричат пилоти-изпитатели, чиято цел е постигане на максимално енергопотребление и съответно най-голям пробег с едно зареждане.

Заедно с него в колата е бил колегата му Боби Уингър, като през първия ден двамата са изминали 761 км, преди да се върнат у дома в Гардън. На втория те са предпочели местен маршрут, включващ движение в час пик по магистралата Сан Диего, свързваща Лос Анджелис и Ориндж Каунти.

Toyota Mirai


След нови 598 км двата се връщат в Гардън, където се оказва, че са успели да постигнат ефективност от 152 MPGe. За сравнение, най-ефективният автомобил според Американската агенция за опазване на околната среда – Tesla Model 3 Standard Range Plus RWD, постига 142 MPGe.

За пътуването си седанът Mirai е изразходвал 5,65 кг водород и не е отделял CO2, а само малко вода. Според Toyota, стандартен автомобил за също разстояние би отдели около 301 кг CO2.

Снимки: Toyota

Източник: https://automedia.investor.bg/a/2-novini/47210-toyota-mirai-postavi-svetoven-rekord-po-probeg-na-vodorod

Воден транспорт

„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на […]

Воден транспорт

Галина Василева: За оставащите 2 години от трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на ОПТТИ

Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период 2014 – 2020 г., през които трябва да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или около 2 млрд. лева. […]

Симеон Ананиев
Автомобилен транспорт

Експерти: Основната причина за трагедията на АМ „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация „Пътна безопасност“ проф. д-р инж. Румен Миланов в […]