Тръгват първите електрически таксита в София

Този месец стартия пилотният проект на Yellow Taxi, който тества възможностите на изцяло електрическия KIA Soul EV. Идеята е електромобилите да станат редовно такси. Използването на таксито по време на кампанията ще бъде безплатно за всеки, който се качи в него.
 
„За нас това е важна стъпка в развитието на компанията и на такси бизнеса като цяло. Ако успеем да наложим подобни автомобили за таксита, то положителните страни ще са много както за града, така и за жителите. Освен, че колите са щадящи природата, са и доста по-изгодни за шофьорите“, споделя Калин Кокошаров, изпълнителен директор на компанията.
 
Моделът KIA Soul EV е първият корейски изцяло електрически автомобил с нулево ниво на вредни емисии. Той може да се зареди във всяка стандартна 120V електрическа мрежа или конвенционално 240V зарядно устройство. С едно зареждане електромобилът изминава 212 километра. Той ускорява до 100 км/ч за по-малко от 12 секунди. Максималната скорост, която развива, е 145 км/ч.
На територията на София електромобилите могат да се зареждат в търговско-сервизния комплекс на КИА Моторс България на бул. „Цариградско шосе“ 144, където е монтирана специална зарядна станция КЕВА. На нея могат да се зареждат всички марки и модели електрически возила, които разполагат със заряден кабел за Тип 2 контакт.
 
Предвижда се такава станция да бъде изградена и на територията на Yellow Taxi. За момента КИА Моторс България е първата и единствена компания, която предлага подобна услуга.
Кампанията се провежда и в Ню Йорк, където шест електрически автомобила се тестват в рамките на 12 месеца да бъдат таксита.
Източник: Economic.bg
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]