Тръгват първите електрически таксита в София

Този месец стартия пилотният проект на Yellow Taxi, който тества възможностите на изцяло електрическия KIA Soul EV. Идеята е електромобилите да станат редовно такси. Използването на таксито по време на кампанията ще бъде безплатно за всеки, който се качи в него.
 
„За нас това е важна стъпка в развитието на компанията и на такси бизнеса като цяло. Ако успеем да наложим подобни автомобили за таксита, то положителните страни ще са много както за града, така и за жителите. Освен, че колите са щадящи природата, са и доста по-изгодни за шофьорите“, споделя Калин Кокошаров, изпълнителен директор на компанията.
 
Моделът KIA Soul EV е първият корейски изцяло електрически автомобил с нулево ниво на вредни емисии. Той може да се зареди във всяка стандартна 120V електрическа мрежа или конвенционално 240V зарядно устройство. С едно зареждане електромобилът изминава 212 километра. Той ускорява до 100 км/ч за по-малко от 12 секунди. Максималната скорост, която развива, е 145 км/ч.
На територията на София електромобилите могат да се зареждат в търговско-сервизния комплекс на КИА Моторс България на бул. „Цариградско шосе“ 144, където е монтирана специална зарядна станция КЕВА. На нея могат да се зареждат всички марки и модели електрически возила, които разполагат със заряден кабел за Тип 2 контакт.
 
Предвижда се такава станция да бъде изградена и на територията на Yellow Taxi. За момента КИА Моторс България е първата и единствена компания, която предлага подобна услуга.
Кампанията се провежда и в Ню Йорк, където шест електрически автомобила се тестват в рамките на 12 месеца да бъдат таксита.
Източник: Economic.bg
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]