Транспортът на бъдещето – тръбна магистрала

 

Какви ли ще бъдат иновациите в транспорта в идните години? Американският предприемач Елън Маск, ръководител на компаниите SpaceX, Tesla Motors и SolarCity, има отговор. Той смята да изгради в САЩ изпитателен комплекс за своя "транспорт на бъдещето", наречен Hyperloop.

Hyperloop ще представлява намиращата се сега в процес на разработка високоскоростна транспорта магистрала, наподобяваща пневматична поща. По замисъла на Маск, капсула с пътници трябва да се придвижва по тръбна система над, или под земята, пише ТАСС.

"Ще изградим изпитателна магистрала за Hyperloop, където компании и изследователски екипи да могат да тестват своите капсули, най-вероятно в Тексас", каза Маск в четвъртък.

Изобретателят се надява пътят между Лос Анджелис и Сан Франциско, който е 550 километра, с помощта на Hyperloop да се преодолява за около 30 минути. Средната скорост на капсулата надвишава 900 км/ч. Изграждането на такава система между тези градове в щата Калифорния, според Маск, ще струва около 6 милиарда долара и ще отнеме около 10 години. Той смята, че средствата за проекта могат да бъдат набавени от частни компании.

Източник: Expert.bg

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]