Транспортна комисия ядосани на цената на билета в София

Транспортна комисия на СОС е бясна на Центъра за градска мобилност заради обявената цена от 1.60 лв. на билетче за градския транспорт. Трябваше да направят анализ и да го дадат в комисията, а не да правят пресконференции, заяви пред BIG5.BG общинският съветник Симеон Славчев от Движение 21.

В понеделник Транспортна комисия се събира да разгледа анализа. "Обявяват цена от 1,60 лв. без никакви аргументи. На базата на какво са определили стойността на билета. Цената на горивата пада, а вдигат цената. Анализът е необходим, защото ще покаже къде може да направи оптимизация и да се окаже, че не е нужно двигането на цената", коментира Славчев. Той не одобрява изнесеното днес на пресконференция от директорът на ЦГМ Симеон Арнаудов.

Цялата ситуация прилича на извиване на ръце и вероятно някой много бърза да увеличи транспорта на софиянци. Групата на общинарите от Движение 21, "Глас народен" и "Зелените" едондушно са приели, че ще искат създаването на експертна група, която за срок от 6 месеца трябва да изработи Устойчив план за Градската мобилност в София. В тази група е и зам.-кметът на София Любомир Христов. После планът трябвада мине на общестено обсъждане и едва тогава да се вкара в СОС.

Още по темата: Вдигат билетчето на 1.60 лв., за да се купуват карти за градския транспорт

Срещу предложението на ЦГМ скочиха и от гражданска интернет инициатива "Спаси София". "В период, в който цените на горивата са ниски, а г-жа Йорданка Фандъкова не пропуска да препотвърди ангажимента си да направи градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата е неоправдано и недопустимо. Преди три месеца Спаси София внесе за разглеждане в Транспортна комисия към СОС предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв. 

Предложението ни беше отхвърлено от ЦГМ като „икономически неефективно и дискриминационно“ с обяснението, че така се давали необосновани привилегии на онези, които ще закупят почасов (и по-скъп от единичния) билет", пишат във сайта си от интернет движението.

Източник : www.BIG5.BG

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]