Транспортна комисия ядосани на цената на билета в София

Транспортна комисия на СОС е бясна на Центъра за градска мобилност заради обявената цена от 1.60 лв. на билетче за градския транспорт. Трябваше да направят анализ и да го дадат в комисията, а не да правят пресконференции, заяви пред BIG5.BG общинският съветник Симеон Славчев от Движение 21.

В понеделник Транспортна комисия се събира да разгледа анализа. "Обявяват цена от 1,60 лв. без никакви аргументи. На базата на какво са определили стойността на билета. Цената на горивата пада, а вдигат цената. Анализът е необходим, защото ще покаже къде може да направи оптимизация и да се окаже, че не е нужно двигането на цената", коментира Славчев. Той не одобрява изнесеното днес на пресконференция от директорът на ЦГМ Симеон Арнаудов.

Цялата ситуация прилича на извиване на ръце и вероятно някой много бърза да увеличи транспорта на софиянци. Групата на общинарите от Движение 21, "Глас народен" и "Зелените" едондушно са приели, че ще искат създаването на експертна група, която за срок от 6 месеца трябва да изработи Устойчив план за Градската мобилност в София. В тази група е и зам.-кметът на София Любомир Христов. После планът трябвада мине на общестено обсъждане и едва тогава да се вкара в СОС.

Още по темата: Вдигат билетчето на 1.60 лв., за да се купуват карти за градския транспорт

Срещу предложението на ЦГМ скочиха и от гражданска интернет инициатива "Спаси София". "В период, в който цените на горивата са ниски, а г-жа Йорданка Фандъкова не пропуска да препотвърди ангажимента си да направи градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата е неоправдано и недопустимо. Преди три месеца Спаси София внесе за разглеждане в Транспортна комисия към СОС предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв. 

Предложението ни беше отхвърлено от ЦГМ като „икономически неефективно и дискриминационно“ с обяснението, че така се давали необосновани привилегии на онези, които ще закупят почасов (и по-скъп от единичния) билет", пишат във сайта си от интернет движението.

Източник : www.BIG5.BG

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]