Транспортна комисия ядосани на цената на билета в София

Транспортна комисия на СОС е бясна на Центъра за градска мобилност заради обявената цена от 1.60 лв. на билетче за градския транспорт. Трябваше да направят анализ и да го дадат в комисията, а не да правят пресконференции, заяви пред BIG5.BG общинският съветник Симеон Славчев от Движение 21.

В понеделник Транспортна комисия се събира да разгледа анализа. "Обявяват цена от 1,60 лв. без никакви аргументи. На базата на какво са определили стойността на билета. Цената на горивата пада, а вдигат цената. Анализът е необходим, защото ще покаже къде може да направи оптимизация и да се окаже, че не е нужно двигането на цената", коментира Славчев. Той не одобрява изнесеното днес на пресконференция от директорът на ЦГМ Симеон Арнаудов.

Цялата ситуация прилича на извиване на ръце и вероятно някой много бърза да увеличи транспорта на софиянци. Групата на общинарите от Движение 21, "Глас народен" и "Зелените" едондушно са приели, че ще искат създаването на експертна група, която за срок от 6 месеца трябва да изработи Устойчив план за Градската мобилност в София. В тази група е и зам.-кметът на София Любомир Христов. После планът трябвада мине на общестено обсъждане и едва тогава да се вкара в СОС.

Още по темата: Вдигат билетчето на 1.60 лв., за да се купуват карти за градския транспорт

Срещу предложението на ЦГМ скочиха и от гражданска интернет инициатива "Спаси София". "В период, в който цените на горивата са ниски, а г-жа Йорданка Фандъкова не пропуска да препотвърди ангажимента си да направи градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата е неоправдано и недопустимо. Преди три месеца Спаси София внесе за разглеждане в Транспортна комисия към СОС предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв. 

Предложението ни беше отхвърлено от ЦГМ като „икономически неефективно и дискриминационно“ с обяснението, че така се давали необосновани привилегии на онези, които ще закупят почасов (и по-скъп от единичния) билет", пишат във сайта си от интернет движението.

Източник : www.BIG5.BG

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]