юни 20, 2024

Транспортният министър търси решение за международните шофьори

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев увери, че ще настоява да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на шофьори, съобщиха от правителствения пресцентър.

Алексиев заяви, че ще поиска спешна среща с колегите си от социалното министерство, за да се намери решение на въпроса с новите изисквания за командироване на международните шофьори. Този ангажимент той пое по време на днешната среща с представители на браншови организации в областта на товарните превози.

Според новите изисквания на всеки международен водач трябва да бъде заплащано възнаграждение според минималните изисквания в държавите, до които изпълнява курсове. Според бранша, това би довело до многократно завишаване на техните разходи и създаване на големи затруднения при отчитането на изработените часове на водачите във всяка една държава и изплащането на заплатите им.

Това би направило неконкурентоспособен българският транспортен бранш на европейските пазари, смята сегашният транспортен министър.

По време на разговорите от бранша заявиха, че търпят сериозни загуби заради бавното преминаване през граничните пунктове и поискаха съдействие от министъра. Той ги увери, че ще настоява отговорните институции да създадат необходимата организация за да не се допуска струпването на камиони на границата.

По-рано през деня се проведе среща и с автобусните превозвачи, на която бе решено да се създаде работна група с участието на бранша, ИА “Автомобилна администрация” и представители на Сдружението на общините в Република България.
Целта е да се промени Наредба 2. Основните искания на автобусните превозвачи е да бъдат уеднаквени критериите, които общините залагат при провеждането на обществените поръчки, за възлагане на превози на пътници.

Днес разговори бяха проведени и с представители на таксиметровия бранш и учебните центрове за обучение на водачи.

Голяма част от изложените от таксиметровия бранш проблеми са от компетенциите на общинските администрации, поради което служебният министър Христо Алексиев заяви, че ще запознае Столична община и Сдружението на общините с техните искания. Той призова представители на бранша да обобщят всичките си проблеми, които могат да бъдат решени от министерството в кратки срокове.

На разговорите с представителите на учебните центрове служебният министър Христо Алексиев заяви, че е възложил да се ускори работата на работната група, за изменение на учебната документация.

Източник : www.news.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…