Турция увеличава таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Dreamstime

Според информация, публикувана в турския вестник “Aydinlik”, турското правителство е повишило таксата за корабите, минаващи през Босфора и Дарданелите. Решението е взето от Генералната дирекция по морски въпроси на Министерството на транспорта и инфраструктурата. Основните водни пътища представляват единственият маршрут за транспортиране на товари между Черно море и Средиземно море.

Увеличението на таксата с 8.3% ще влезе в сила от 1 юли. Според прогнозите тази промяна ще увеличи годишните приходи на Анкара от проливите до 900 милиона долара. Следователно, търговските кораби ще трябва да плащат 4.42 долара (8.08 лева) на тон.

През октомври миналата година, Анкара повиши транзитната такса през проливите пет пъти, като премахна системата за плащане на валутен обмен, фиксирана с 75% отстъпка през 1983 г. В момента на подписване на Монтрьоския пакт, цялото изчисление беше базирано на златния франк, равен на 0.80 долара. През октомври обаче, стойността на франка се увеличи до 4.08 долара.

В съответствие с международните права, предоставени на Турция от конвенцията, страната е увеличила стойността на франка, която се определя от приходите, които получава от проливите.

Конвенцията от Монтрьо регулира морския трафик през турските проливи и гарантира пълна свобода на преминаване за всички цивилни кораби по време на мир. Въпреки това, Анкара има право да затвори тесните Босфора и Дарданелите за чуждестранни военни кораби по време на конфликт и за търговски кораби от страни, които са във война с Турция.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…