Турски “Боинг” смаза жилища в Киргизстан, 37 жертви

Турски товарен самолет „Боинг“747 се разби върху жилищна сграда в столицата на Киргизстан и буквално я смаза. Световни агенции съобщиха, че загиналите са най-малко 37 души, а още 8 са откарани в болница с различни наранявания. В съобщение, местните власти посочват, че „в резултат на падането има човешки жертви и пострадали. По предварителни данни… разрушени са 15 жилища и 37 души са загинали. Пожарът от товарния самолет е локализиран“.
Според спасителите броят на жертвите може да достигне 30-40 души, включително жителите на населеното място и пилотите.Машината е летяла от Хонконг за Истанбул.В района, където е паднала, имало лека мъгла. По последни данни екипажът е бил от четирима души:
„Ние все още не можем да дадем причина за инцидента, по предварителни данни това може да е била грешка на пилота. Тази информация обаче не е окончателна“, посочи първият киргизки вицепремиер Мухамедкалий Абулгазиев.
Той коментира още, че екипажът на самолета е бил от опитни пилоти, запознати добре с условията на летището, където машината е трябвало да кацне.Инцидентът е станал близо до аерогарата "Манас" на столицата на Киргизстан в 07:30 местно време (03:30 българско време) рано тази сутрин.
При падането на самолета са разрушени около 15 едноетажни къщи.Според Анадолската агенция катастрофиралият самолет е на турската компания „Май карго еърлайнс” (MyCargo Airlines), известна още и като ACT Airlines.
Източник: vesti.bg 
ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]