Uber експериментира със самоуправляващи се таксита

Компанията за услуги за споделено пътуване Uber Technologies ще започне да използва самоуправляващи се таксита в щатския град Питсбърг, съобщава Wall Street Journal. Този експеримент, който се очаква да започне още през следващия месец, подчертава разгарящата се конкуренция между автомобилните и технологичните компании да намерят търговско приложение на колите без шофьори.

Първоначални тестове
Новата услуга на Uber ще използва специално модифицирани автомобили от моделите Volvo XC90 и Ford Focus. Експерименталните коли обаче ще се движат с двама служители на Uber на предните седалки, за да наблюдават приложението на иновативните технологии и да се намесват в случай на проблем. Първоначално на улицата ще бъдат пуснати само няколко такива автомобила, които ще се движат по ограничени маршрути в рамките на града. Uber обаче планира да увеличи самоуправляващите се таксита в Питсбърг до 100, а впоследствие да разшири експеримента и в други градове.
Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик заявява, че прилагането на тази технология е необходимо, за да може да се понижат цените на услугите. Това обаче ще означава и загуба на част от работните места сред шофьорите на Uber, които са около 1.5 млн. в световен мащаб.
Като част от усилията за развитие на нужните технологии Uber обяви, че придобива стартъп компанията Ottomotto, която разработва самоуправляващи се камиони. Главният изпълнителен директор на Ottomotto Антъни Левандовски ще оглави подразделението на Uber за развитие на тези технологии. Левандовски е и един от основателите на проекта за самоуправляващи се автомобили на Google.

Надпревара за лидерство
С тези ходове Uber се опитва да си осигури предна позиция в развитието на тези технологии, които обаче вероятно още дълго време няма да са достатъчно развити и безопасни за широко приложение. Технологичният гигант Google работи върху проекта си за коли без шофьори от седем години, като прототипите вече са изминали милиони километри. Компанията обаче още не е обявила кога възнамерява да представи технологията на пазара.
General Motors, която е сред инвеститорите на основния конкурент на Uber – Lyft, също планира да започне тестове на самоуправляващи се таксита. В тях ще бъдат използвани технологиите, придобити заедно със стартъп компанията Cruise Automation. През миналата седмица Ford Motor обяви, че цели да започне производство на напълно автономни коли без кормило и педали в следващите пет години. Volvo, която е собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group, също активно разработва и промотира технологии за самоуправляващи се коли. Uber е сключила с Volvo сделка на стойност 300 млн. долара за съвместна работа по автономни автомобили. Самата Uber планира да разработва софтуер за коли без шофьори и да сключва партньорства с производители на автомобили.

Източник : www.capital.bg