Украйна спря транзита на руски тирове след ответна мярка на Кремъл

Украйна временно забрани на руски тирове да пресичат територията й в отговор на ответна мярка от страна на Москва, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от "Ройтерс".

"Украйна временно спира да издава разрешителни на товарни автомобили с руска регистрация, докато не получи обяснение и разрешаване на този проблем", гласи официалното изявление на правителството в Киев. Украинското правителство обвинява Кремъл в нарушаване на "правилата и процедурите на Световната търговска организация (СТО) и на двустранното споразумение за автомобилните преговори", след като Москва едностранно спря движението на украински тирове на своя територия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи решението на Киев като "незаконно". "Възмутително е, че с мълчаливото съдействие на украинската държава бе създадена тази безпрецедентна ситуация с нашите превозвачи", коментира Песков и допълни, че Кремъл следи отблизо ситуацията.

Руското министерство на транспорта обоснова своето решение с действията на украински активисти, които в края на миналата седмица започнаха да спират руски тежкотоварни камиони да влизат в Украйна по политически причини. "Действието на тези мерки ще продължи до разрешаването на ситуацията с неправомерното блокиране на руски товарни автомобили в Украйна", обясни ведомството, цитирано от РБК.

В понеделник от "Ространснадзор" съобщиха, че на територията на Русия са били задържани 152 тира на украински превозвачи.

Миналата седмица активисти започнаха да спират руски камиони, преминаващи на територията на Украйна. Акцията започна в Закарпатието и се разпространи в Лвовска и Волинска област. Спрените камиони са отивали към Словакия, Унгария и Беларус. На 12 февруари членове на организацията "Автомайдан Житомир" призоваха началника на полицията да обърне внимание на увеличения брой руски тирове в други области в страната. Според тях превозните средства не са минали през необходимите проверки и могат да превозват оръжие.

Броят на руските камиони в Украйна се увеличи, след като Русия и Полша не успяха да се договорят за удължаване на споразумението за автомобилни превози, отбелязват активистите. По данни на Беларус заради липсата на споразумение броят на тежкотоварните превозни средства по границите с Украйна, Литва и Беларус е нараснал до 1.5-2 пъти.

Източник : www.dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]